| Diós gombócok receptSütemények, édességek Hozzávalók: 1 kg burgonya, kb 30 dkg liszt, 1 tojás, só, ízlés szerint 8-10 kivi, kristálycukor, ízlés szerint 5 dkg vaj, 4 evőkanál zsemlemorzsa, 10 dkg darált dió, 10 dkg durvára vágott dió, 1 evőkanál reszelt citromhéj Elkészítés: A megmosott burgonyát enyhén sós vízben héjastól megfőzzük, meghámozzuk, és még melegen áttörjük. Miután kihűlt, hozzáadjuk a tojást, a darált diót és annyi lisztet (kb 20 dkg-t), hogy összeálljon és nyújtható legyen a tészta. Lisztezett deszkán. lisztes sodrófával tenyérnyi köröket nyújtunk belőle. A kiviket vékonyan meghámozzuk, majd nagyobb kockákra vágjuk. A tésztakörök közepébe egy-egy kivi darabot teszünk, és megszórjuk reszelt citromhéjjal elkevert kristálycukorral. Lisztes kézzel egyenként gombócokká formázzuk, aztán bő, enyhén sós, forrásban lévő vízbe rakjuk, és addig főzzük, amíg a gombócok feljönnek a felszínre. Akkor kiszedjük. A zsemlemorzsát vajon megpirítjuk, elkeverjük durvára vágott dióval és kétkanálnyi cukorral. A gombócokat meghempergetjük a morzsában, majd koktélcseresznyével és citromfű levéllel díszítve tálaljuk. Tanácsok: A kiviket úgy daraboljuk, hogy a tésztákba kényelmesen be tudjuk őket gömbölyíteni. A receptet beküldte: access Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |