| Görög húsgombócok receptLevesek Hozzávalók: 2,5 dl zsemlemorzsa, 1,2 dl tej vagy tejföl, 1 vöröshagyma, 1 sárgarépa, 1 csomag petrezselyem, 3 g fokhagyma, 1 citrom reszelt héja, 1 mokkáskanál só, 1 mokkáskanál őrölt bors, 1 kiskanál mustár, 1 kiskanál szárított majoránna, 25 dkg darált sertéshús (a fele marha is lehet), 1 tojás, a sütéshez: kb. 1,2 dl olaj, a paradicsommártáshoz: 1 vöröshagyma, 3g fokhagyma, 2 ág szárzeller, 2 evőkanál olívaolaj, 2 paradicsomkonzerv (10dkg-os), fél mokkáskanál szárított bazsalikom, 1 babérlevél, 1 ág rozmaring, csipetnyi csili- vagy erőspaprika-krém, csipetnyi cukor, fél kiskanál só, fél mokkáskanál őrölt bors, 0,5 dl fehérbor, kb. 1 dl víz Elkészítés: A zsemlemorzsát és a tejet villával összekeverjük. A hagymát, a sárgarépát a petrezselyemmel, a fokhagymával és a citromhéjjal apróra vágjuk. Sóval, borssal, mustárral és majoránnával összekeverjük. A darált húst a tejes morzsával, a fűszerekkel, a tojással villával jól összekeverjük. A masszából nedves kézzel kis gömböket formálunk, és az olajban, közepes lángon megsütjük. Utána szűrőlapáttal kiemeljük, papírszalvétán lecsöpögtetjük. Elkészítjük a paradicsommártást. Az összes zöldséget megtisztítjuk. A hagymát és a fokhagymát finomra, a halványzellert apróra vágjuk. Együtt az olajon megfonnyasztjuk. Ezután a paradicsompürét 3 dl vízzel együtt hozzáadjuk, a hozzávalókat is belekeverjük, fölforraljuk, majd lefödve, kis lángon kb. 35 percig főzzük. Ha a leve túlzottan elfőne, egy kevés száraz borral pótoljuk. Ezután a felét kimerjük, merülőmixerrel pépesítjük és visszaöntjük a többihez, így sűrítjük a mártást. Ekkor belekerülnek a húsgombócok, és lefedve, kis lángon még 15-20 percig főzzük. A görögök köretnek reszelt sajttal megszórt főtt tésztát kínálnak hozzá. A receptet beküldte: LoLiNa Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |