| Sörben sült gombócok receptHúsételek Hozzávalók: 50 dkg darált hús (sertés vagy marha) 2 közepes főtt krumpli egy kis fej reszelt hagyma 2 tojás 2-3 evőkanál mustár só, bors egy csokor petrezselyem 8 dkg vaj 2 evőkanál liszt 3 dl világos sör egy kisebb babérlevél szerecsendió reszelt citromhéj 2-3 dl tejföl Elkészítés: A húsgombócok elkészítésével kezdem. A főtt krumplit még melegen lereszelem, hozzáadom a húst, a reszelt hagymát, apróra vágott petrezselymet, a tojásokat. Ízesítem egy kanál mustárral, sóval, borssal, és összedolgozom, mint ahogy a fasírtot szokás. Gombócokat formálok belőle - ki mekkorát szeret, nálam ez 8 nagyobb gombócot adott ki – és kivajazott jénaiba vagy tepsibe rakom. Elkészítem a mártást. 5-6 dkg vajat felolvasztok, megszórom a liszttel, amit kicsit megfuttatok rajta. Felöntöm 1-1,5 dl vízzel és a sörrel, beledobom a babérlevelet, ízesítem szerecsendióval, sóval és 4-5 percig habverővel kevergetve forralom, amíg kissé besűrűsödik. Ekkor reszelt citromhéjjal, mustárral ízesítem, a pikáns ízét kevés cukorral lágyítom. Végül belekeverem a tejfölt. Az egészet a gombócokra öntöm, a tepsit alufóliával lefedem, és előmelegített sütőben közepes lángon kb. fél órát sütöm. Utána leveszem a fóliát és még adok neki kb. 10 percet fedetlenül. Sós vízben főtt krumplival tálaljuk. A receptet beküldte: Rozália Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |