| Csülkös cipó receptKenyerek, péksütemények Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 1 szép nagy, füstölt, fõtt csülök, 2 dkg friss élesztõ, 3 csapott teáskanál porcukor, 1 1/2 dl tej, 3 dkg vaj, 1 mokkáskanál só, kevés szódavíz. Elkészítés: Az elmorzsolt élesztõt 1/2 dl langyos tejjel és a cukorral bögrébe öntjük, majd simára keverve felfuttatjuk. Mély tálban összekeverjük az átszitált lisztet, a langyosra melegített vajat, a sót, valamint a felfutott élesztõt és a tejet. Ezután annyi szódavizet öntünk hozzá, amennyit felvesz ahhoz, hogy közepesen lágy tészta legyen belõle. Hólyagosra kidolgozzuk (kis konyhai robot keverõpálcájával a mûvelet nem tart tovább 8-10 percnél). A fõtt csülköt lehetõleg úgy csontozzuk ki, hogy a hús egyben maradjon, vagy legalábbis ne szecskázódjon el, mert lehetetlen lesz szépen felszeletelni. A megkelt tésztát akkorára nyújtjuk, hogy a csülköt belegöngyölhessük. Szép kis kerek cipót formálunk belõle, és sütõlemezre tesszük. Elõmelegített, forró sütõben, közepes lángon megsütjük. Ha elkészült, a tetejét vízzel lekenjük, és további 5 percre visszatesszük a sütõbe. Csak akkor szeletelhetõ, ha egészen kihûlt. (Aki nem szereti vagy nem ehet a zsíros csülökbõl, sovány kötözött sonkával vagy tarjával készítse.) A receptet beküldte: elvira1 Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |