| Brokkolis Cézár-saláta receptSaláták, öntetek Hozzávalók: A salátához: só kb. 45 deka brokkoli (megtisztítva 30 deka) 1/2 szikkadt zsemle 2 fej retek (10 deka) Az öntethez: 4 deka friss parmezán 3/4 deci olívaolaj 2 evőkanál friss citromlé 1 kávéskanál szardellapaszta 2 kávéskanál mustár 1 duci fokhagymagerezd frissen őrölt bors Elkészítés: Vizet engedek egy fazékba, teszek bele sót, és elkezdem felforralni. A megmosott brokkolit rózsáira szedem, majd a rózsákat kb. 3 centi átmérőjű falatokra darabolom. A falatokról levágom a vastag szárrészeket, de a zsengéket meghagyom. Ha forr a víz, beleszórom a brokkolit, és néhány perc alatt roppanósan puhára főzöm. Leszűröm, majd hideg vizet engedek rá, és papírtörlőn szétterítve megszárítom. Felkockázom a szikkadt zsemlét, és száraz teflonserpenyőben kevergetve aranybarnára pirítom, majd félreteszem hűlni. Elkészítem a sűrű öntetet. A turmixgépbe reszelem a parmezánt, ráöntöm az olívaolajat, a friss, leszűrt citromlevet. Belekanalazom a szardellapasztát, a mustárt. Hozzáreszelem a megpucolt fokhagymagerezdet, és tekerek hozzá frissen őrölt borsot is. Pépesítem az egészet, és az öntet ezzel készen van. A megmosott retket felkockázom, és egy jól záródó műanyagdobozban összekeverem a brokkolival és 1 evőkanálnyi sűrű öntettel. (A maradék öntetet folpackkal letakarva a hűtőbe teszem. 1 hétig is eláll, és bármilyen más zöldséghez is nagyon finom.) A kész brokkolisalátát berakom a hűtőbe, a kihűlt, pirított zsemlekockákat pedig kint hagyom a konyhapulton. Másnap a zsemlekockákat a parmezános brokkolira szórom, úgy fogyasztom el a salátát. A receptet beküldte: syria Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |