| Alessandro vörösboros körömpörköltje receptHúsételek Hozzávalók: 1,5 kg sertésköröm, 2 nagy fej vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, 1 csapott evőkanál pirospaprika, 1 db csípős zöldpaprika, 1 db sárga paprika, 3 db közepes paradicsom, 3 evőkanál étolaj, 3 evőkanál kacsazsír vagy libazsír vagy sertészsír 3 szelet füstölt szalonna (kb. 5-6 dkg), 1 evőkanál töpörtyűkrém (de ez el is maradhat), 1 dl félédes vörösbor, 1 teáskanál sós szójaszósz (de ez is elhagyható), 1 teáskanál ételízesítő, 1 kávéskanál őrölt kömény, ízlés szerint só, őrölt fekete vagy színes bors, estleg egy kevés majoránna Elkészítés: A megtisztított felaprított sertéskörmöket kuktában 35-40 percig előfőzöm. Újabban a megfőtt, kihűlt körmöket már kicsontozom és csak úgy folytatom tovább. A füstölt szalonnát apró kockákra vágom, majd a zsiradékokon (étolaj és kacsazsír) megpirítom, ezután a megtisztított és felkockázott vöröshagymákat a pirított szalonnán enyhe barnulásig pirítom. (kb. 5-6 perc) Ezután a paprikákat és a paradicsomokat beleszelem és ha a kiengedett levet elsüli, akkor 1 dl vörösborral felengedem, majd pár perc kevergetés után hozzáteszem a szójaolajat, a töpörtyűkrémet, az apróra vágott fokhagymát, az ételízesítőt és a fűszereket. Ezután az előfőzött körmöket a pörköltalaphoz adom és fedő alatt 15-20 perc alatt készre pörkölöm. Ha kell a köröm főzővízével 1-2 dl-el felengedem, amíg az egész teljesen megpuhul. A legvégén ízesítem még, ha szükséges. Tanácsok: Nagyon finom, laktató, igazi férfias étel. Sós vízben főtt burgonya vagy kifőtt durumtészta, vagy tarhonya illik hozzá bármilyen savanyúsággal. (Én csemegeubival, vagy csípős vecsési almapaprikával szeretem). Az egészet egy nagy pohár hideg sörrel vagy egy közepes pohárka finom vörösborral célszerű "lekísérni". :) Jó étvágyat kívánok hozzá! Elkészítési idő: 90 perc A receptet beküldte: Alessandro Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |