Tutireceptek.hu fejléc

Vaníliás csokoládés keksz, kétféleképpen recept

Kategória:
 Sütemények, édességek

Hozzávalók:
Hozzávalók

Az első változathoz

17,5 dkg Rama
25 dkg kristálycukor
5 dkg (5 csomag) vaníliás cukor
1 tojás
35 dkg finomliszt
2,5 dkg étcsokoládé
1 nagy citrom reszelt héja
A második változathoz

17,5 dkg Rama
5 dkg kristálycukor
2 dkg (2 csomag) vaníliás cukor
25 dkg finomliszt
2,5 dkg étcsokoládé
1 tojásfehérje

Elkészítés:
Elkészítés

Az első tésztához a puha, szoba-hőmérsékletű Ramát egy tálba rakjuk, a cukorral és a vaníliás cukorral alaposan kikeverjük. A tojással tovább krémesítjük, majd a liszttel összegyúrjuk. Ezután két részre osztjuk. Az egyiket az olvasztott csokoládéval barnára színezzük, a másikat a reszelt citromhéjjal ízesítjük. Sütőpapírból két kisebb lapot tépünk és a kétféle tésztát ezeken egyenletesen, kb. 35x25 cm-es lapokká lapítjuk. A tészta könnyen törik, ezért a legjobb, ha megnedvesített tenyerünkkel nyomkodjuk szét, de az is jó, ha ráteszünk egy sütőpapírt és ezen görgetjük a sodrófát. Ezután a citromos tésztát a csokoládésra csúsztatjuk, vagy borítjuk, ahogy éppen sikerül. Eligazgatjuk, majd felcsavarjuk, ahogyan a bejglit szokás. Fél órára hűtőszekrénybe tesszük, azután kb. 1 cm vastagon felszeleteljük. Kb. 35 kis keksz lesz belőle, amiket sütőpapírral bélelt tepsibe rakunk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (190 °C; légkeveréses sütőben 170 °C) kb. 12 percig sütjük. A második tésztához a puha, szoba-hőmérsékletű Ramát egy tálba rakjuk, a cukorral és a vaníliás cukorral alaposan kikeverjük, majd a liszttel összegyúrjuk. Ezután két részre osztjuk, az egyiket az olvasztott csokoládéval barnára színezzük. Folpackba csomagolva fél órára hűtőszekrénybe tesszük, majd tenyerünkkel nyomkodva egyenként kb. 8 cm széles, 20 cm hosszú, 2 centi vastag téglalappá, - pontosabban téglatestté- formáljuk. A csokoládésat villával kissé felvert tojásfehérjével megkenjük, a világosat ráillesztjük. Ezután keresztben kettévágjuk, majd a két tésztacsíkot, az egyiket megfordítva újra egymáshoz illesztjük, így kerülnek más-más színűek egymás mellé. A tészták találkozásánál is megkenjük tojásfehérjével, hogy egymáshoz ragadjanak. Készülhet úgy is, hogy nem egymás mellé, hanem egymásra illesztjük a tésztacsíkokat; ennek a változatnak a metszete. Szeletelés után olyan lesz, mint a zebra. Kb. 1 centi vastagon felszeleteljük és az így kapott kb. 20 kis kekszet sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 10 percig sütjük.


A receptet beküldte: Emy 35


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» 4 perces kekszes álom » Kekszes » Búzacsírás kekszgolyó » Vaníliás krémes
» Vaníliás háromszög » Csokoládés mascarpone » Vaníliás-puncsos madártej » Csokoládés banánkrém
» Csokoládés minitorták » Csokoládés habrúd » Csokis-mogyorós keksz » Kekszen krémes
» Vaníliás, kókuszos tekercs » Chilis keksz » Csokoládés fatörzs torta » Csokoládés farönk torta


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.