Tutireceptek.hu fejléc

Ünnepi töltött pulyka (4 személyre) recept

Kategória:
 Húsételek

Hozzávalók:
4 kg-os pulyka,
1 kisebb libamáj(25 dkg),
2 dl tej, 5 dkg vaj,
4-5 szem gomba,
1 kávéskanál kapribogyó,
1 zsemle,
2 kemény tojás,
2 gerezd fokhagyma,
1 kg főtt, hámozott gesztenye,
1 nyers tojás,
só,
bors,
3-4 kanál zsír.

Elkészítés:
A pulykát két nappal előbb besózzuk.
Amikor a készítéséhez fogunk, előbb pár órát álljon szobahőmérsékleten, hogy ne legyen hideg. A libamájat és a pulyka máját a tejben és a vajban a gombával és a kapribogyóval megsütjük. Ha kihűlt, ledaráljuk a tejben áztatott és kicsavart zsemlével, a kemény tojásokkal, a fokhagymával és a gesztenye felével. Ha van egy kis maradék sült hús vagy gépsonka, azt is ledarálhatjuk. Eldolgozzuk a nyers tojással, sóval, borssal és a sült májak levével. A keverékkel megtöltjük a pulykát a bőre alatt, az egészben maradt gesztenyéket pedig a hasüregébe tesszük. A zsírt megforrósítjuk és mindenütt megöntözzük vele a pulyka bőrét, nehogy párolás közben felhasadjon. Aláöntünk egy pohárnyi forró vizet és fedő alatt 2 óra hosszat pároljuk. Ha kell, még utána öntünk 1-1 merőkanál forró vizet. Utána sütőbe tesszük, saját levével öntözgetve 1-2 órán át sütjük, aszerint, hogy milyen idős és mekkora a pulyka. Időnként meg is forgatjuk, hogy minden oldala szép rózsaszínűre piruljon.

Elkészítési idő: 180 perc

A receptet beküldte: nefis


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Töltött sertésborda » Rakott sajtos pulyka » Zöldborsós pulykamell ragu » Zöldbabos pulykapörkölt
» Amerikai töltött fasírt » Nyári töltött cukkíni » Ananászos Pulykamell » Töltött füge
» Csornai töltött paprikás » Zöldséggel töltött dagadó » Sült töltött paprika » Olasz töltött paradicsom
» Hamis töltött káposzta. » Töltött májszeletek » Juhtúrós töltött burgonya » Karácsonyi pulykamell


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.