| Túrótorta 2. receptSütemények, édességek Hozzávalók: Hozzávalók 25 dkg túró 10 dkg Rama (kb) 2 ek. tejföl (kb) 10 dkg kristály, vagy porcukor (vagy ízlés szerint) csipet só 3 dl tej (kb) 12 gr (fél zacskó) zselatinpor 1 cs. vaníliás cukor 1 cs. tejszínhabpótló por 1 marék dió fügelekvár citrom húsa, héja és leve (kb. 0,5 dl), ízlés szerint banán, narancs, vagy bármilyen friss, vagy konzerv gyümölcs Tetejére 13 gr zselatinpor 1,5 dl víz 0.5 dl szörp Elkészítés: Elkészítés 1.A maréknyi dióbelet mikróba tesszük kb. 1 percre, így a barna héját könnyebben és jobban le lehet szedni róla, valamint a dió nagyon finom, pörkölt ízt kap. Megmossuk, hámozzuk és feldaraboljuk a gyümölcsöket. 2.Felverjük kemény habnak 1,5 dl tejjel (kicsit több tejjel lazább lesz!) a tejszínhabpótló port. 3.Habosra keverjük a Ramát a kristály és a vaníliás cukorral, majd belekeverjük az áttört túrót, a tejfölt, a csipetnyi sót, a citrom levét, végül összeöntjük a felvert habbal. 4.Mikróban felmelegítünk 1,5 dl tejet, majd csomómentesre elkeverjük benne a zselatinport és ezt is belekeverjük a masszába. 5.Formába öntjük, belekeverjük a gyümölcsök nagy részét (banán, narancs, citrom, citromhéj, füge lekvár, dió), Egy keveset hagyunk a tetejére és hűtőbe rakjuk addig, amíg elkészítjük a tetejére a zselatint. 6.A zselatin is bátran variálható, a lényeg: max. 2 dl meleg, de nem forró folyadékba kerüljön a teljesen elkevert zselatin. 7.Mikróban felmelegítjük, de nem forraljuk, csomómentesre keverjük a tortából megmaradt fél csomag zselatinporral. 8.A keményre dermedt torta tetejét megpakoljuk a maradék gyümölcsökkel és óvatosan rálocsoljuk a zselét. 9.Visszatesszük a hűtőbe és teljes dermedés után fogyasztható. Nagyon mutatós tejszínhabbal, tortadarával is. Tanácsok: Tippek Nem kell méregetni a hozzávalókat, elég, ha az arányokat tartjuk. A maréknyi dióbelet mikróba tettem kb. 1 percre, mert így a barna héját könnyen és jól le lehet szedni róla. A dió nagyon finom pörkölt ízt kap. A tejszínhabpótló por kicsit több tejjel lazább lesz. Akárhányszor készítem, mindig másképpen készül. Mindig más gyümölcsökkel. Változatosan készíthető, édesebb túró, savanykásabb gyümölcs és zselatin réteggel, vagy fordítva: savanykásabb túró, édesebb gyümölcs és zselatin. Tortaformák helyett az üzletben vásárolt, előre csomagolt darált hús műanyag dobozát használom (a benne lévő neylon fóliát kikapirgálom belőle), így formát kap a torta és akár le is tördelhető róla a forma. Most kicsit édeskés zselatint készítettem, 0,5 dl bodzaszörphöz 1,5 dl vizet öntöttem. A receptet beküldte: Emy 35 Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |