| Tepertős pogácsa-hajtogatott. receptNassok, sós finomságok Hozzávalók: 50 dkg liszt 2 dl tej 3 dkg élesztő csipetnyi cukor kiskanál só 15 dkg margarin 15 dkg darált tepertő 1 kis pohár tejföl 3/4 -e örölt bors 1 tojás a kenéshez Elkészítés: A tejet meglangyosítom,belemorzsolom az élesztőt,csipetnyi cukrot teszek hozzá.Langyos helyen felfuttatom.Addig egy tálba beleszitálom a lisztet,elmorzsolom benne a vajat,tejfölt,hozzáteszem a sót.Majd összegyúrom az élesztős tejjel és alaposan kidolgozom a tésztát.Lisztezett gyúródeszkán kinyújtom úgy ujjnyi vastagra és megkenem a darált tepertővel(a kezemmel a legegyszerűbb)Őrölt borssal is meg lehet szórni.Majd összehajtom.Fél óra pihentetés következik,addig a tészta a deszkán kél megfele.Újra megismétlem a nyújtást ,hajtogatást.Fél óra szünetekkel,háromszor-négyszer.Az utolsó nyújtáskor kb 2 ujjnyira kinyújtom a tésztát,késsel megkarcolom a tetejét vízszintesen és függőlegesen is.Közepes méretű pogácsaszaggatót lisztbe mártok és azzal szaggatom.Szilikonos sütőpaírral kibélelt tepsibe teszem,a tetejét megkenem felvert tojással.Előmelegített,200 fokos sütőben,kb 18-20 perc alatt szép színűre sütöm(légkeverésen szoktam sütni).Vigyázni kell,nehogy túlsüssük,mert akkor kiszárad a tészta. Tanácsok: A tésztát pillanatok alatt össze lehet állítani,a hajtogatás is csak pár percet vesz igénybe félóránként.Az elkészítési idő igaz hosszúek tünik,de a köztes időben én általában a főzéssel is végzek! Elkészítési idő: 180 perc Kalóriatartalom: sok kcal Szénhidráttartalom: sok gramm Zsírtartalom: nagyonsok gramm A receptet beküldte: Kata óvónéni Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |