| Tepertős pogácsa kefírrel receptNassok, sós finomságok Hozzávalók: 60 dkg liszt 5 dkg élesztő 30-35 dkg darált tepertő 15 dkg vaj 3 dl kefír 1 dl tej só Elkészítés: Az élesztőt felfuttatom a langyos tejben, majd a liszttel, sóval, kefírrel kelttésztát készítek, az olvasztott vajat fokozatosan adom a tésztához. Kézzel, fakanállal dagasztom kb. 15 percig. Langyos helyen pihentetem fél óráig, majd lisztezett munkalapon kinyújtom, rákenem a tepertőkrémet, majd összehajtogatom, letakarva pihentetem a tésztát ismét fél óráig. Összesen 4x nyújtom ki, akkor kb. 2-3 cm magasra hagyom a tésztát, tetejét késsel berácsozom, majd lisztezett, közepes nagyságú pogácsaszaggatóval kiszúrom. Tetejét felvert egész tojással megkenem. Tanácsok: Kikent, vagy sötőpapírral bélelt tepsibe rakva előmelegített sütőben egyenletes tűznél kb. 25 perc alatt megsütöm. /végig teljes lángon sütöttem, hagyományos gázsütőben./ A tepertőkrémet is megsóztam, s bőven tettem bele őrölt feketeborsot is. Fotó megtekinthető a naplóm 132. bejegyzésében. A receptet beküldte: Hmv. Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |