| Tejszínes lúdláb torta (12 szelet) receptSütemények, édességek Hozzávalók: Piskótához: 9 tojás, 9 evőkanál cukor, 6 evőkanál rétesliszt, 3 evőkanál kakaópor, 1 teáskanál sütőpor. Krémhez: 8 dl tejszín, 20 dkg min. 60%-os étcsokoládé, 2 evőkanál porcukor, 3 cl rum, 3 nagy marék magozott meggy (friss, mirelit vagy befőtt). Díszítéshez: maradék krém. Elkészítés: 1. A krém alapját egy nappal korábban elkészítjük: felforraljuk a tejszínt, beletördeljük a csokoládét, beletesszük a cukrot, és addig főzzük, amíg a cukor és a csoki el nem olvadnak. Megvárjuk, amíg kihűl, és egy éjszakán át hűtőben tároljuk. 2. A piskótához különválasztjuk a tojások sárgáját és fehérjét. 3. A fehérjét 1 csipet sóval nagyon kemény habbá verjük. 4. Lassan, állandó habverőzés mellett belekeverjük a cukrot is, addig dolgoztatjuk a gépet, amíg szép fényes nem lesz. 5. Belekeverjük a sárgákat, tovább verjük a krémet. 6. Végül hozzádolgozzuk a lisztet, a kakaóport és a sütőport is. 7. Vajjal kikent, lisztezett tortaformába öntjük a masszát, és előmelegített sütőbe dugva 45 percig sütjük. (Közben folyamatosan lessük csukott ajtón keresztül, hogy viselkedik a piskóta. Ha már kb. 10 perce feljött, akkor jöhet a tűpróba. Előtte ne nyitogassuk az ajtót, mert összeesik.) 8. Ha a piskóta kész, kivesszük a kapcsos formából, és sütőrácson legalább 20 percig pihentetjük. 9. Ha kihűlt, keresztben háromba vágjuk. 10. A hűtőből kikapjuk a csokis-tejszínes krémünket, és habverővel legalább 10 percig dolgozunk rajta. Akkor jó, ha a hab olyan kemény lesz, hogy szinte "formázható". (Ezért nagyon fontos az egy éjszakás pihentetés. Ha a tejszínt először felforraljuk, aztán teljesen kihűtjük, gyönyörű kemény habot verhetünk belőle, ami később sem esik össze, mint a sima tejszínhab. Így a tejszínes krém nem fog kifolyni a tortából, és stramm módon fogja bírni a piskótalapokat is.) 11. A meggyet nagyon kinyomkodjuk. Levéhez öntünk egy pici rumot, és nagyon óvatosan bespricceljük vele a legalsó rétegnek szánt piskótát. (Legegyszerűbb, ha belemártjuk az ujjunk végét, és úgy rázogatjuk rá a levet a piskótára.) 12. Rászórunk egy adag kimagozott, nagyon erősen kinyomkodott meggyet (ha nincs eléggé kinyomkodva, eláztatja a piskótát), és rákenünk egy jó adag krémet, majd az egészre rátesszük a második emelet piskótát. 13. Ugyanezt megcsináljuk a következő piskótalapokkal is. 14. A torta oldalát is vastagon bekenjük a krémmel. 15. A maradék krémet habzsákba töltjük, és 12 kis csokifészket nyomunk a tetejére. Mindegyik fészekbe 1-1 meggyszem kerül. (Ezt már nem szükséges kinyomkodni.) 16. Hűtőbe tesszük legalább 2 órára. A receptet beküldte: tinendo Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |