| Focitorta receptSütemények, édességek Hozzávalók: Tésztához: 300 g búzaliszt 1 kávés kanál Dr. Oetker Sütőpor 75 g cukor 3 evőkanál tojáslikőr 175 g lágyvaj vagy margarin Töltelékhez: 600 g hideg tejszín 3 tasak Dr. Oetker Habfixáló 3 tasak Dr. Oetker Vanillincukor 2 evőkanál tojáslikőr 450 g szilvalekvár Sütéshez: Sütőpapír, 26 cm átmérőjű kapcsos tortaforma Elkészítés: Bemelegítés: A formát sütőpapírral béleljük, a sütőt előmelegítjük. Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve) Légkeveréses: kb. 180 °C (előmelegítve) Gáz: 3 – 4 fokozat (előmelegítve) Sütési idő: kb. 15 perc Kezdés: A tésztához a lisztet a sütőporral elkeverjük, keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a többi hozzávalót. Dagasztófejjel ellátott keverőgéppel egynemű tésztává gyúrjuk. A tésztát három részre osztjuk, mindegyiket 26 cm átmérőjű tortalappá nyújtjuk, a sütőpapírral bélelt formába fektetjük, és villával megszurkáljuk. A tortaformát a sütő középső részébe toljuk, és a lapot megsütjük. Sütés után a tortalapot sütőrácson hűlni hagyjuk. A maradék 2 tortalapot is kisütjük. Félidő: Töltelék: A tejszínt a habfixálóval és a vanillincukorral összekeverjük, és kemény habbá verjük. A hab jó egyharmad részét nyomózacskóba töltjük, (6 mm átmérőjű nyílás). A maradék tejszínhez óvatosan hozzáadjuk a tojáslikőrt. A szilvalekvár egyharmad részét egy szűrőn átpasszírozzuk majd nyomózacskóba, töltjük (6 mm átmérőjű nyílás). A díszítést a tortalap közepén kezdjük. A szilvalekvárból hatszögletű formát rajzolunk, majd 6 tejszín hatszöget rajzolunk köré úgy, hogy a hatszögek között kis részt szabadon hagyunk a focilabda rajzolatához hasonlóan. A maradék két tortalapot egyenként egyharmadnyi szilvalekvárral illetve tojáslikőrrel elkevert tejszínnel megkenjük. A lapokat egymásra helyezzük, és néhány órára a hűtőszekrénybe tesszük. Tanácsok: Lefújás: Tipp: - Nyomózacskó helyett, fagyasztózacskót is használhatunk a szilvalekvár felviteléhez. Ehhez vágjuk ki a fagyasztózacskó végét. - A szervírozás idejét lecsökkenthetjük, ha a tortát 30 percre a fagyasztóba helyezzük. Elektromos késsel könnyen szeletelhetjük. A receptet beküldte: engleranita Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |