| Tejszínes gombócleves receptLevesek Hozzávalók: 20 dkg borjúcomb, őrölt bors, só, citromlé, vaj, 3 evőkanál finomliszt, 1 dl tejszín, 1 db tojássárgája, 3 szál babérlevél, 1 fej vöröshagyma, 1 db zeller, 1 db fehérrépa, 1 db sárgarépa, 10 dkg zöldborsó, 15 dkg gomba, 20 dkg karfiol. Gombóc: 20 dkg burgonya, 8 dkg finomliszt, 1 db tojás, só. Elkészítés: Az inaktól, hártyáktól megszabadított húst felkockázzuk, majd annyi vízben, amennyi bőven elfedi, közepes lángon feltesszük főni. Megtisztítjuk a zöldségeket. Először a felkarikázott répaféléket meg a zellert adjuk hozzá. Sózzuk, borsozzuk, a babérlevelet is beletesszük. Ha a hús már puha, a hagymát felaprítva, vajon üvegesre pirítjuk, megforgatjuk benne a negyedelt gombát, és hozzáadjuk a leveshez. Öt perccel később beletesszük a zöldborsót és a kisebb rózsákra szedett karfiolt. Amikor a zöldségek már puhák, világos rántással sűrítjük be a levest. Ezt úgy készítjük, hogy két-három evőkanál lisztet egy evőkanál vajjal habzásig hevítünk, és kevergetve rózsaszínűre pirítjuk. Ezt a vajas rántást, valamint egy tojássárgáját egy deci tejszínnel elkeverve a leveshez adjuk, így gazdagítva azt. Gombóc: Megfőzzük a megtisztított burgonyát, majd összetörjük, és a liszttel meg egy tojással tésztát készítünk. Kissé megsózzuk. Lisztes kézzel kis gombócokat formálunk, majd a lassan fövő levesben kifőzzük. Tanácsok: Az elkészült levest forrón tálaljuk, ízlés szerint pár csepp citromlével savanyíthatjuk. A receptet beküldte: CILUSKA Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |