Tutireceptek.hu fejléc

Tejszínes áfonyatorta gluténmentesen recept

Kategória:
 Sütemények, édességek

Hozzávalók:
Tésztához:
4 tojás
5 evőkanál víz
140 gr cukor
1 csomag vaníliás cukor
csipet só
100 gr liszt (Mantler)
60 gr étkezési keményítő
1 teáskanál sütőpor
kb. 100 gr áfonyalekvár (kis üvegnyi fele)

Krém:
300 gr áfonyajoghurt (vagy natúr joghurt friss áfonyával keverve)
4 dl tejszín, vagy Hulala
3 csomag habfixáló
1 csomag mirelit áfonya kiengedve

Díszítéshez:
marcipán
néhány szem áfonya
kb. 1 dl tejszín

Elkészítés:
A tojások sárgáját, vizet, cukrot és sót habosra keverünk. A tojásfehérjéket verjük kemény habbá és óvatosan öntsük hozzá a masszánkhoz. A lisztet előbb vegyítsük el a sütőporral és a keményítővel, majd a keveréket szitáljuk óvatosan a masszához. (Piskóta tésztát készítünk.)
Sütőpapírral bélelt (vagy olajozott, lisztezett) tortaformában süssük kb. 40 percig. (Előmelegített sütő, közepesnél alacsonyabb fokozat.) Ha szép aranyszínű a tészta és kiállja a sütőpróbát, borítsuk rácsra és hagyjuk hűlni 10 percig. Ezután lehúzhatjuk a sütőpapírt.
A piskótát, miután teljesen kihűlt, vágjuk ketté.

Krém: A kiolvasztott, lecsepegtetett áfonyából tegyünk félre pár szemet a díszítéshez, a többit pedig keverjük el a joghurttal, valamint a habfixáló felével. A maradék fixálót verjük fel a tejszínnel, majd adjuk az áfonyás krémhez. Ha nem cukrozott tejszínt használunk, adjunk a krémünkhöz cukrot ízlésünk szerint!

Az alsó tortalapot kenjük meg áfonyalekvárral, majd rakjuk vissza a csatos forma szélét (vagy kartonpapírral vegyük körbe, ha nem csatos a formánk). A krémből púpozzunk egy nagy adagot a torta közepére, majd a másik tortalapot nyomjuk rá, mintha kúp lenne. A maradék krémmel fedjük meg egyenesen a tortánk tetejét (így íves lesz a piskóta a felvágáskor - ha nem szeretnénk így, a hagyományos módon is tölthetjük, a krém elég sűrű, nem fog folyni).

Legalább 2 órát pihentessük hűtőben az alkotást, aminek az oldalát ezután felvert tejszínnel vonunk be, reszelt tejcsokival szórunk meg. A tetejét díszíthetjük marcipánvirágokkal (folpack között nyújtsuk ki a marcipánt és formával szaggassuk ki - nálam mézeskalács forma volt a nyerő) és áfonyaszemekkel.

Tanácsok:
Kicsit macerásnak tűnik, de csak a leírása az.
Életem eddigi legfinomabb gluténmentes tortája, és azt hiszem, a legszebb is. Az öcsém szülinapjára készült.


A receptet beküldte: bdioda


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Tejszínes csirke gazdagon » Tejszínes gombás teszta » Tejszínes csokoládé torta » Sajtos gluténmentesen
» Epres tejszínes túrós » Tejszínes alagút » Tejszínes csirke » Tejszínes spárgás hal
» Tejszínes csirke és tojás » Hagymás tejszínes tészta » Virágos áfonyatorta » Tejszínes hús
» Tejszínes-gombás penne » Tejszínes süllő » Tejszínes egresleves » Gombás-tejszínes szendvics


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.