| Tejszínes áfonyatorta gluténmentesen receptSütemények, édességek Hozzávalók: Tésztához: 4 tojás 5 evőkanál víz 140 gr cukor 1 csomag vaníliás cukor csipet só 100 gr liszt (Mantler) 60 gr étkezési keményítő 1 teáskanál sütőpor kb. 100 gr áfonyalekvár (kis üvegnyi fele) Krém: 300 gr áfonyajoghurt (vagy natúr joghurt friss áfonyával keverve) 4 dl tejszín, vagy Hulala 3 csomag habfixáló 1 csomag mirelit áfonya kiengedve Díszítéshez: marcipán néhány szem áfonya kb. 1 dl tejszín Elkészítés: A tojások sárgáját, vizet, cukrot és sót habosra keverünk. A tojásfehérjéket verjük kemény habbá és óvatosan öntsük hozzá a masszánkhoz. A lisztet előbb vegyítsük el a sütőporral és a keményítővel, majd a keveréket szitáljuk óvatosan a masszához. (Piskóta tésztát készítünk.) Sütőpapírral bélelt (vagy olajozott, lisztezett) tortaformában süssük kb. 40 percig. (Előmelegített sütő, közepesnél alacsonyabb fokozat.) Ha szép aranyszínű a tészta és kiállja a sütőpróbát, borítsuk rácsra és hagyjuk hűlni 10 percig. Ezután lehúzhatjuk a sütőpapírt. A piskótát, miután teljesen kihűlt, vágjuk ketté. Krém: A kiolvasztott, lecsepegtetett áfonyából tegyünk félre pár szemet a díszítéshez, a többit pedig keverjük el a joghurttal, valamint a habfixáló felével. A maradék fixálót verjük fel a tejszínnel, majd adjuk az áfonyás krémhez. Ha nem cukrozott tejszínt használunk, adjunk a krémünkhöz cukrot ízlésünk szerint! Az alsó tortalapot kenjük meg áfonyalekvárral, majd rakjuk vissza a csatos forma szélét (vagy kartonpapírral vegyük körbe, ha nem csatos a formánk). A krémből púpozzunk egy nagy adagot a torta közepére, majd a másik tortalapot nyomjuk rá, mintha kúp lenne. A maradék krémmel fedjük meg egyenesen a tortánk tetejét (így íves lesz a piskóta a felvágáskor - ha nem szeretnénk így, a hagyományos módon is tölthetjük, a krém elég sűrű, nem fog folyni). Legalább 2 órát pihentessük hűtőben az alkotást, aminek az oldalát ezután felvert tejszínnel vonunk be, reszelt tejcsokival szórunk meg. A tetejét díszíthetjük marcipánvirágokkal (folpack között nyújtsuk ki a marcipánt és formával szaggassuk ki - nálam mézeskalács forma volt a nyerő) és áfonyaszemekkel. Tanácsok: Kicsit macerásnak tűnik, de csak a leírása az. Életem eddigi legfinomabb gluténmentes tortája, és azt hiszem, a legszebb is. Az öcsém szülinapjára készült. A receptet beküldte: bdioda Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |