Tutireceptek.hu fejléc

Tejfölös-mustáros gomba hamis körettel recept

Kategória:
 Vegetáriánus ételek

Hozzávalók:
2 főre
A gombához:
-20dkg gomba
-1 fej vöröshagyma
-1 pohár tejföl
-2ek. liszt
-mustár
-őrölt bors
-olaj

A köretekhez:
-savanyú káposzta
-1 közepes cékla
-1 közepes alma

-4 közepes krumpli
-1 nagy sárgarépa
-só, fűszerek

Elkészítés:
A gombát megpucolom, vékonyka szeletekre vágom, egy serpenyőben az olajon megüvegesítem a hagymát, ráteszem a gombát, borsozom, felöntöm vízzel, lefedem. Párolom kb. 20 percig. Ha túl leves, hagyom kicsit, hadd főjön ki a leve. Megsózom, a tejfölt kikeverem a liszttel, belekeverem a gomba közé, ha egyet rottyan, egy kevés mustárt is adok hozzá.

Míg a gomba fő a többi zöldséget megpucolom, a sütőt begyújtom kb. 170 fokra (légkeverésesnél 160) egy kis tepsi aljára kevés olajat öntök, a kruplit és a répát kb. 3mmes karikákra szelem, beleteszem a tepsibe. Vegetát vagy sót és fűszereket szórok rá. Összekavarom. Negyed deci vízzel nyakonöntöm. Lefedem alufóliával és a sütőbe teszem. Kb. egy óra kell neki, közben ki lehet venni és megkavargatni, de nélküle is elvan. Ha könnyű egy kanállal szétvágni a répát akkor kész, 10 percre nagyobbra vett sütőben lehet picit még pirítani.

A céklát teljesen meghámozom, az almát is, mindkettőt egy hőálló tálba, vagy egy lábasba reszelem a nagy lyukú reszelőn. Felöntöm annyi vízzel, hogy ne ússzanak, de legyen alattuk bőven. Kb. 3x annyi savanyú káposztát adok hozzá (lecsöpögtetve), mint amennyi a cékla-alma végeredmény. Lefedem a lábas tetejével, vagy alufóliával és a krumplis-répás tepsi mellé rakom, mire az kész lesz, ez is tökéletessé válik. A színe kb. olyan lesz, mint a párolt vöröskáposztának (ezért hamis), az ízét meg érezni kell :) A céklától lágy, az almától édes, a káposzta sós és savanyú: finom :) Ha valamelyik íz elnyomja nagyon a többit, a tűzhelyen még lehet javítani vmelyik összetevő előpárlásával-hozzáadásával.

Tálalásnál a krumplira kell merni a gombát, köré meg a káposzta. :) Könnyű, egyszerű saláta való hozzá.

Jó étvágyat!

Tanácsok:
Ha nagyon kiszárad a tepsis krumpli-répa, legközelebb több olajat kell alátölteni, ha nagyon "szottyos" lesz, akkor kevesebb vizet, ha nem akar sülni, csak tesped, akkor több víz kell neki és magasabb hőfok :)

Ha a gomba túl sűrűsödik, legközelebb több víz kell alá, ha túl laza, akkor kevesebb.

Elkészítési idő: 90 perc

A receptet beküldte: édesmandula


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Gombás tokány » Gombás karaj » Kínai citromos gombás pipi » Gombás húscipó
» Gombás csirkemellfilé » Juhtúrós töltött gomba » Gombás-paprikás rizstorta » Tojásos gombapaprikás
» Gomba gazdagon » Póréhagymás-gombás ragu » Gombás cukkinileves » Gombás csirke
» Gombás töltött cukkini » Gombapörkölt paleosan » "gomba" » Galyasági gombapaprikás


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.