| Tejfölös-almás kocka receptSütemények, édességek Hozzávalók: 500 g liszt 220 g cukor 120 g margarin 2 db tojás 1,5 kg alma 150 ml tejföl 250 ml tej 100 g mogyoró 40 g élesztő 1 db citrom (leve és lereszelt héja) só liszt (a gyúráshoz) zsiradék (a tepsi kikenéséhez) Elkészítés: 1. A meglangyosított tejből vegyünk ki 6 evőkanálnyit, keverjük össze a szétmorzsolt élesztővel és kb. fél teáskanál cukorral, majd lefedve meleg helyen hagyjuk állni. 2. A reszelt citromhéjat egy nagyobb tálban keverjük össze a liszttel, 100 g cukorral, 1 tojással és egy csipet sóval. 3. A maradék tejben olvasszunk fel 100 g vajat. A felfuttatott élesztőt öntsük a tálba. Kézzel vagy robotgéppel gyúrjuk össze a tésztát, majd keverjük bele a vajas tejet is. Letakarva, meleg helyen kelesszük 30 percig. 4. Közben hámozzuk meg az almát, negyedeljük, a magházat távolítsuk el, majd vágjuk a gyümölcs húsát kisebb darabokra. 5. Egy nagyobb lábasban forraljunk fel egy fél pohár vizet, adjuk hozzá a citrom kinyomott levét és 50 g cukrot, majd tegyük bele az almadarabokat, és pároljuk fedő alatt kb. 3 percig. 6. A tejfölt keverjük ki a maradék tojással és 50 g cukorral. Az almát csöpögtessük le és hagyjuk kihűlni. 7. A tésztát még egyszer gyúrjuk át, majd osszuk ketté, nyújtsuk ki, és fektessük az egyik felét kivajazott tepsibe. Halmozzuk rá a párolt almát, és fedjük be a másik tésztalappal. 8. Villával szurkáljuk és kenjük meg a tojásos tejföllel, majd hintsük meg a felszeletelt mogyoróval és a maradék cukorral. 9. Végül morzsoljuk rá a megmaradt vajat, és előmelegített sütőben 200 fokon süssük körülbelül 30 percig. Ha kihűlt, vágjuk kockákra. Elkészítési idő: 90 perc A receptet beküldte: Miss Angel Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |