| Tahini pirított rozskenyéren - avagy kalciumbomba a csontritkulás megelőzéséért receptVegetáriánus ételek Hozzávalók: - 3 evőkanál hántolt szezámmag (őrölt) - 1 evőkanál hántolt napraforgómag (őrült) - 2-3 csipet só (ízlés szerint) - fél kávéskanálnyi virágméz - 1-2 evőkanál langyos víz - 2 teáskanál hidegen sajtolt szezám/napraforgó/mogyoróolaj - rozskenyér Elkészítés: - A magokat botmixerrel vagy kávédarálóval (ezt csakis olajos magvak darálására használom) vagy mozsárban megőröljük. - Az őrölt magokat egy kisebb tálban összekeverjük és megsózzuk. - Hozzáadjuk a kiválasztott hidegen sajtolt olajat, valamint a mézet belecsepegtetjük. - A langyos vízből lassan adagolunk a tálba, amíg kenhető állagú lesz a tahinink. - Pirítsunk rozskenyeret hozzá! Tanácsok: A magokat és az olajat érdemes bio minőségben beszerezni! Végre egy kenyérre kenhető krém, ami nincs tele tartósítószerrel, ami egyszerűen elkészíthető és igazi "kálcium-bomba", mely friss paradicsommal, vagy lucernacsírával fenséges reggeli. Lehet kísérletezni a magok arányával és a hozzáadott olajakkal, hogy különböző ízhatásokat érjünk el. A mézet főként akkor érdemes használni, amennyiben olyan családtaggal is szeretnénk megkedveltetni ezt a vegetáriánus fogást, aki a hagyományos ízekhez van szokva. Jómagam sem vajat, sem margarint nem kenek a tahini alá a kenyérre, hiszen így a legegészségesebb! Tudnivalók a szezámmagról: Arányaiban 7-szer!! annyi kálciumot tartalmaz, mint a tehéntej és ezzel együtt a leggazdagabb ásványi anyagokban. Az olajok közül a szezámmag olaja gátolja a legnagyobb hatékonysággal a melanoma sejtek növekedését. A dióra allergiások ne fogyasszanak túlzott mennyiségű szezámmagot, mert keresztallergia alakulhat elő esetükben! Elkészítési idő: 15 perc A receptet beküldte: kocso.viktoria Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |