| ABLE-MAMA - avagy tolófánk receptSütemények, édességek Hozzávalók: kb.80 darabhoz: 3 dkg élesztő 5 dl tej 2 mokkacukor 1,5 kg finomliszt 10 dkg sütőmargarin 5 dkg cukor 4 tojássárgája 1 egész tojás 1 dl tejföl olaj a sütéshez 10 dkg vaníliás porcukor a szóráshoz 40-50 dkg szilvalekvár Elkészítés: Az élesztőt 1 dl langyos tejjel és a mokkacukorral elkeverjük, felfuttatjuk. A lisztet egy nagyobb tálba szitáljuk. A liszt közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük az élesztős tejet, hozzákeverünk a szélekről egy kevés lisztet, azaz kovászt készítünk, letakarjuk konyharuhával, és meleg helyen 15 percig kelesztjük. Közben habosra keverjük a vajat/margarint a cukorral, egy csipet sóval, a tojássárgákkal és a tojással, beledolgozzuk a megkelt tésztába, hozzáadjuk a tejfölt, a maradék langyos tejet, és még annyi langyos vizet, hogy jó lágy tésztát kapjunk. Konyharuhával letakarjuk, 30 percig kelesztjük. A tésztát laza kézmozdulattal átkeverjük-gyúrjuk. Nagyobb méretű, nem túl mély lábasban felforrósítunk 2 ujjnyi olajat. Kevés tésztát nyomózsákba teszünk (vagy erősebb nejlonzacskóba, a hegyét kis résnyire kivágjuk), és az olaj fölött diónyi nagyságú gömböcskéket nyomunk ki belőle - ezért hívják "tolófánknak". Késsel vagy ollóval elvágjuk-metsszük a tésztát, és úgy, hogy fel ne spricceljen, egyenesen az olajba segítjük. A jócskán megduzzadt fánkokat mindkét oldalukon aranybarnára sütjük, papírkendőre szedjük, és így tovább, amíg a tészta el nem fogy. A fánkocskákat tálra púpozzuk, megszórjuk vaníliás porcukorral. A szilvalekvárt egy kevés vízzel vagy vörösborral felforrósítjuk, és külön tálkában kínáljuk. Elkészítési idő: 60 perc A receptet beküldte: Miss Angel Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |