Tutireceptek.hu fejléc

ABLE-MAMA - avagy tolófánk recept

Kategória:
 Sütemények, édességek

Hozzávalók:
kb.80 darabhoz:
3 dkg élesztő
5 dl tej
2 mokkacukor
1,5 kg finomliszt
10 dkg sütőmargarin
5 dkg cukor
4 tojássárgája
1 egész tojás
1 dl tejföl
olaj a sütéshez
10 dkg vaníliás porcukor a szóráshoz
40-50 dkg szilvalekvár

Elkészítés:
Az élesztőt 1 dl langyos tejjel és a mokkacukorral elkeverjük, felfuttatjuk. A lisztet egy nagyobb tálba szitáljuk.
A liszt közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük az élesztős tejet, hozzákeverünk a szélekről egy kevés lisztet, azaz kovászt készítünk, letakarjuk konyharuhával, és meleg helyen 15 percig kelesztjük. Közben habosra keverjük a vajat/margarint a cukorral, egy csipet sóval, a tojássárgákkal és a tojással, beledolgozzuk a megkelt tésztába, hozzáadjuk a tejfölt, a maradék langyos tejet, és még annyi langyos vizet, hogy jó lágy tésztát kapjunk. Konyharuhával letakarjuk, 30 percig kelesztjük. A tésztát laza kézmozdulattal átkeverjük-gyúrjuk.
Nagyobb méretű, nem túl mély lábasban felforrósítunk 2 ujjnyi olajat. Kevés tésztát nyomózsákba teszünk (vagy erősebb nejlonzacskóba, a hegyét kis résnyire kivágjuk), és az olaj fölött diónyi nagyságú gömböcskéket nyomunk ki belőle - ezért hívják "tolófánknak". Késsel vagy ollóval elvágjuk-metsszük a tésztát, és úgy, hogy fel ne spricceljen, egyenesen az olajba segítjük. A jócskán megduzzadt fánkokat mindkét oldalukon aranybarnára sütjük, papírkendőre szedjük, és így tovább, amíg a tészta el nem fogy. A fánkocskákat tálra púpozzuk, megszórjuk vaníliás porcukorral. A szilvalekvárt egy kevés vízzel vagy vörösborral felforrósítjuk, és külön tálkában kínáljuk.

Elkészítési idő: 60 perc

A receptet beküldte: Miss Angel


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Lapcsánka(avagy tócsni) » Tolófánk » Banános tiramisu » Diplomata krémes
» Keksztekercs kókuszkrémmel » Dúgó Dani » Puha mézes » 5 perces fánk*
» Csokis sütemény » Kétszínű muffin » "Szottyos" kifli » Pitetorta
» Kávékrém » Rilon szelet » Almáspite golyó » Kakaós-cseresznyés piskóta


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.