Tutireceptek.hu fejléc

Rozsláng kenyér recept

Kategória:
 Kenyerek, péksütemények

Hozzávalók:
Kovászhoz:
20 dkg rozsláng liszt (fehér rozsliszt, RL60, én Komáromit használok)
2,5 dl langyos víz
1 tk. porélesztő
továbbá:
80 dkg sima liszt
1 ek. sikér
1 jó ek. só
3-3,5 dl víz

Elkészítés:
A kovászhoz valókat összekeverjük, 12-24 órán át letakarva állni hagyjuk.

A többi hozzávalóból és a kovászból ruganyos tésztát dagasztunk. Fél óra pihentetés után átgyúrjuk, letakarva másfél órán át kelesztjük.

A megkelt tésztát kétfelé vesszük, rétesliszttel megszórt deszkán mindkettőből hosszúkás veknit formázunk, újabb 1-1 és negyed órán át kelesztjük két, konyharuhával bélelt (püspök)kenyérformában.

Tepsire borítjuk a vekniket, és forró sütőben kb. egy órán át sütjük.

Tanácsok:
A rozslánggal készült kenyér a fehér kenyérhez hasonlóan könnyű és puha szerkezetű, de zamatosabb, tovább friss marad, és kevésbé morzsálódik.

A fenti adag két, kb. 75 dkg-os veknihez elegendő, fél adagból is készíthető természetesen.


A receptet beküldte: Corra


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Kenyér édesség » Püspökkenyér másképp » Kenyérpótló » Disznótoros kenyérben
» Húsvéti sonkás kenyér » Andi töltött kenyere » Langalló (Kenyér lángos) » Csoki darabos püspökkenyér
» Hamis csokoládékenyér » Töltött franciakenyér » Update 1 Gyümölcskenyér » Cibere - kenyérsütéshez
» Töltött kenyér » Lavas (Ősi örmény kenyér) » Tiszta rozskenyér » Cserepes kenyér


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.