| Rebarbarás-meggyes lepény meggyzselével receptSütemények, édességek Hozzávalók: 15 dkg rebarbara-szár 2 evőkanálnyi nádcukor /vagy barnacukor/ 1/2 teáskanálnyi őrölt fahéj 1 üveg meggybefőtt /vagy szezonban előre lecukrozott friss meggy/ 1 mokkáskanálnyi étkezési keményítő A tésztához: 15 dkg vaj vagy margarin 30-35 dkg kristálycukor 10 gr. vaníliáscukor 4 egész tojás 2 kis pohár tejföl 50 dkg liszt 1 cs. sütőpor csipet só reszelt citromhéj Elkészítés: A rebarbarát "meghámozom" - a külső hártyát lehúzom róla - és kb.5 cm-esre vágom a szárakat, s meghintem a fahéjas cukorral. A meggybefőtt levét lecsurgatom. A puha vajat a cukorral és a vaníliáscukorral kikeverem /én ekkor már az egyik tojást is hozzáadom, így könnyebb habosra verni/, majd a többi egész tojást is hozzáadva tovább keverem. Ezután hozzáadom a tejfölt, majd a lisztet, amibe belekeverem a sót és a sütőport is. Egy egész citrom héját reszelek bele. A nagy gáztepsit jól kikenem margarinnal, meghintem liszttel és a masszát egyenletesen elsimítom benne. Tetejére helyezem a cukrozott rebarbara-szárakat és a meggyet, tetszőlegesen kombinálva. A megmaradt fahéjas cukrot rácsöpögtetem a süteményre, majd előmelegített sütőben megsütöm. A meggyzselét a befőtt levéből készítettem, 1 mokkáskanálnyi étkezési keményítővel felfőzve. Tanácsok: Megjegyzés: ez a mennyiség hatalmas adag, a tészta szép magas lesz, s nem esik össze! Lehet csak rebarbarával készíteni, de meggyel együtt nagyon jó kombináció szerintem. Úgy tettem a gyümölcsöket a tészta tetejére, hogy legyen külön csak meggyes rész is, gondolva arra, hogy nem mindenki szereti a rebarbarát. Más gyümölccsel is lehet kombinálni. Fotók láthatók a "Sütéseim-főzéseim sk." naplóm 368-369. bejegyzésében. A receptet beküldte: Hmv. Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |