Tutireceptek.hu fejléc

Rebarbarás-meggyes lepény meggyzselével recept

Kategória:
 Sütemények, édességek

Hozzávalók:
15 dkg rebarbara-szár
2 evőkanálnyi nádcukor /vagy barnacukor/
1/2 teáskanálnyi őrölt fahéj
1 üveg meggybefőtt /vagy szezonban előre lecukrozott friss meggy/

1 mokkáskanálnyi étkezési keményítő


A tésztához:
15 dkg vaj vagy margarin
30-35 dkg kristálycukor
10 gr. vaníliáscukor
4 egész tojás
2 kis pohár tejföl
50 dkg liszt
1 cs. sütőpor
csipet só
reszelt citromhéj

Elkészítés:
A rebarbarát "meghámozom" - a külső hártyát lehúzom róla - és kb.5 cm-esre vágom a szárakat, s meghintem a fahéjas cukorral.
A meggybefőtt levét lecsurgatom.

A puha vajat a cukorral és a vaníliáscukorral kikeverem /én ekkor már az egyik tojást is hozzáadom, így könnyebb habosra verni/, majd a többi egész tojást is hozzáadva tovább keverem. Ezután hozzáadom a tejfölt, majd a lisztet, amibe belekeverem a sót és a sütőport is.
Egy egész citrom héját reszelek bele.

A nagy gáztepsit jól kikenem margarinnal, meghintem liszttel és a masszát egyenletesen elsimítom benne.

Tetejére helyezem a cukrozott rebarbara-szárakat és a meggyet, tetszőlegesen kombinálva.
A megmaradt fahéjas cukrot rácsöpögtetem a süteményre, majd előmelegített sütőben megsütöm.

A meggyzselét a befőtt levéből készítettem, 1 mokkáskanálnyi étkezési keményítővel felfőzve.

Tanácsok:
Megjegyzés:
ez a mennyiség hatalmas adag, a tészta szép magas lesz, s nem esik össze!
Lehet csak rebarbarával készíteni, de meggyel együtt nagyon jó kombináció szerintem.
Úgy tettem a gyümölcsöket a tészta tetejére, hogy legyen külön csak meggyes rész is, gondolva arra, hogy nem mindenki szereti a rebarbarát.
Más gyümölccsel is lehet kombinálni.

Fotók láthatók a "Sütéseim-főzéseim sk." naplóm 368-369. bejegyzésében.


A receptet beküldte: Hmv.


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Pikáns pórés lepény » Csokoládés lepény » Túrós lepény(123) » Class szilvás lepény
» Lepényhal görög salátaval » Sonkás brokkolilepény » Mézes-meggyes lepény » Káposztás lepény Ági módra
» Diós-cseresznyés lepény » Banánlepény » Újhagymás lepény » Spagettilepény
» Szilvás lepény kelesztve » Almáslepény a'la Kátya » Sárgabarack lepény » Tegnapi almás lepényem


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.