| Puffancs zsemle receptKenyerek, péksütemények Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 50 dkg nyers, hámozott és tisztán mért burgonya, 3 dkg friss élesztõ, 2 evõkanál olaj, 1 tojás sárgája, 1 teáskanál só, 1 teáskanál szezámmag vagy köménymag; a tészta tetejére: 1 dl nem sûrû tejföl; a tepsi kenéséhez: kevés olaj. Elkészítés: A meghámozott burgonyát kis darabokra vágjuk, és nagyon kevés sós vízben puhára fõzzük. Közben a szétmorzsolt élesztõt 1/2 dl langyos vízben sóval elkeverve felfuttatjuk. A fõtt burgonyát leszûrjük, áttörjük. Mély tálba öntjük a lisztet, az áttört burgonyát, valamint a tojássárgát, és a felfutott élesztõvel, az olajjal meg a burgonya kihûlt fõzõvizével (1 1/2-2 dl) közepesen kemény tésztát dagasztunk. A tésztából kis, zsemle nagyságú gombócokat szakítunk ki, és kikent sütõlemezre tesszük, egymástól kb. 3 cm távolságra. Langyos helyen bõ fél órán át hagyjuk kelni, ezután a zsemlék tetejét megkenjük a tejföllel, rászórjuk a szezámmagot (vagy a köménymagot), és közepesen meleg sütõben szép világosbarnára sütjük. Tanácsok: (18-20 db) A receptet beküldte: elvira1 Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |