| Pikáns kosárkák receptNassok, sós finomságok Hozzávalók: (kb.15 darabhoz) 20 dkg liszt 10 dkg vaj vagy margarin 1 tojás fél kávéskanál só 1 lilahagyma 7-8 dkg bacon 5 dkg sonka 10-15 dkg sajt 2 tojás 6 evőkanál főzőtejszín édes-nemes paprika (őrölt) só őrölt fekete bors Elkészítés: A lisztből, a vajból, a tojásból és a sóból omlós tésztát gyúrok. Folpackba csomagolva a hűtőben pihentetem addig, amíg elkészítem a tölteléket. A hagymát és a szalonnát apró kockákra vágom. A szalonnát ropogósra sütöm egy serpenyőben, majd 1 percig forgatom benne a hagymát is – leveszem a tűzhelyről. A sonkát és a sajtot apró kockákra vágom. A tojást és a tejszínt összekeverem, ízesítem a pirospaprikával, sóval és a borssal. (a sót annak megfelelően teszem bele, hogy mennyire sós a szalonna és milyen fajta sajtot használok) Belekeverem a tejszínes masszába a sonkát, a sajtot és a szalonnás-hagymás keveréket is. A kosárka formákat margarinnal vagy vajjal kikenem, a tésztát kinyújtom kb. 4 mm vastagra és egy kb. 8 cm-es átmérőjű kerek szaggatóval kiszaggatom (ennek híján pohárral is lehet). A kerek lapokat a kivajazott formákba nyomkodom, és mindegyikbe teszek tölteléket. A formákat tepsire helyezem, és előmelegített 190 fokos légkeveréses sütőben 20 percig sütöm. (a sütési idő sütőfüggő) Amikor megsültek a kosárkák, még 5-10 percig a formában hagyom hűlni, majd óvatosan kiborítom belőle. A receptet beküldte: Fanoli Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |