| Pikáns sült bab receptZöldséges ételek Hozzávalók: 4-6 személyre: 25 dkg száraz gyöngybab 15 dkg erdélyi szalonna 1 zöld húsú paprika 1 piros húsú paprika 1 kis chilipaprika 1 fej vöröshagyma 1 fej lilahagyma 2 gerezd fokhagyma 3 dl paradicsompüré (8, 5 ref %-os) 3 ek. barna cukor 3 ek. méz fél citrom leve 1 csokor friss zöld fűszer (majoránna, borsikafű, kakukkfű vegyesen) 2 ek. olívaolaj só bors Elkészítés: A babot előző este átválogatjuk, átmossuk, majd hideg vízbe áztatjuk. Másnap az áztatóvizet leöntjük róla, fazékba tesszük egy-egy ágacska kakukkfűvel és borsikafűvel, enyhén sózzuk, felöntjük annyi vízzel, ami bőven ellepi és puhára főzzük. Míg a bab fő, elkészítjük a zöldséges alapot. Egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, majd lepirítjuk rajta a kockákra vágott szalonnát. Mikor kisült a zsírja, hozzáadjuk a kockákra vágott hagymát, paprikát, felkarikázott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk és közepes lángon puhára pároljuk. A sütőt előmelegítjük 160°C-ra. A paradicsompürében elkeverjük a barna cukrot, mézet és a finomra vágott fűszereket. A babot leszűrjük, a zöldséges alaphoz tesszük, hozzáadjuk a fűszeres paradicsommártást, a karikákra vágott chilipaprikát és átkeverjük. Tűzálló tálba öntjük, majd alufóliával lefedve egy órára betesszük az előmelegített sütőbe. Sütés vége előtt ~15 perccel levesszük a fóliát, hogy az étel teteje kicsit átpiruljon. A receptet beküldte: Fanoli Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |