| Nyárias csirkemell paprikás galuskával receptHúsételek Hozzávalók: Nyárias csirkemell 1 db csirkemell filé só ízlés szerint bors ízlés szerint 1 közepes db sárgarépa 4 közepes db újhagyma (zöldjével együtt) 30 dkg zöldborsó (fagyasztott is jó, különösen, amikor már nincs friss) 1 közepes db tv paprika 1 közepes db paradicsom (nem fontos lehámozni) 4 gerezd fokhagyma 75 ml napraforgó olaj 1 kávéskanál szárnyas fűszerkeverék 330 g tejföl (1 db nagy, 20 %-os) 6 db lapkasajt (natúr vagy tejszínes) 4 dl főzőtejszín (a sűrűbb fajta) 1 csokor petrezselyem (felaprítva) Paprikás galuska 70 dkg finomliszt só ízlés szerint (csak óvatosan, a többi hozzávaló sósságát is vegyük figyelembe) 1 db tojás 2 kávéskanál gulyáskrém 2 kávéskanál paprikakrém (csemege) 3 dl víz (nem tudom pontosan, amennyit felvesz) Elkészítés: Nyárias csirkemell Egy egész csirkemell filét apró kockákra vágunk, megsózzuk, megborsozzuk - ízlés szerint -, s állni hagyjuk. Közben egy szál sárgarépát megtisztítunk, vékony gyufaszál nagyságú csíkokra vágjuk, 3-4 szál újhagymát - tisztítás után - felaprítunk, kifejtünk 30-40 dkg borsót, megmossuk, 1 zöldpaprikát felaprítunk, 1 paradicsomot kisebb cikkekre vágunk, 3-4 fokhagymát megtisztítunk - majd később átnyomjuk. Ezután egy serpenyőbe olajat öntünk, ebben a felkockázott csirkemellet (kissé megsózzuk) fehéredésig, majd kissé megpirítjuk. Ehhez öntjük az előkészített zöldségféléket, jól összekeverjük, sózzuk, sült csirke fűszerkeverékkel megszórjuk - ha szükséges, később lehet még sózni -, a fokhagymákat is belenyomjuk, felöntjük kevés vízzel. Fedő alatt pároljuk, nagyjából 30 perc után levesszük a fedelét, ha minden puha, hozzáöntünk 1 nagy pohár tejfölt, összekeverjük, összeforraljuk. Végül 6 szelet lapsajtot kézzel felaprítunk - szétcsipkedjük -, s 4 dl főzőtejszínbe tesszük, hozzáöntjük a húshoz, óvatosan kevergetjük, amíg a sajt elolvad - ez sűríti be az egészet. Végül apróra metélt petrezselyemzölddel megszórjuk, összekavarjuk. Jól összeforraljuk, lekapcsoljuk alatta a tűzhelyet. Paprikás galuska Ehhez a lisztet - kb. 70 dkg - egy tálba szórjuk, megsózzuk, majd 1 tojást, paprikakrémet és a gulyáskrémet is adunk hozzá. Ezután vízzel összekeverjük, hogy a tészta se túl lágy, se túl kemény ne legyen, de nem kell túlzottan kidolgozni. Enyhén sós, forrásban lévő vízbe szaggatjuk ugyanúgy, mint a hagyományos galuskát. Akkor kész, amikor a tészta mind feljött a víz felszínére és 1-2 percig főtt. Ezután a galuskát leszűrjük, forró víz alatt leöblítjük. Van, aki valamilyen zsiradékkal összekeveri, én nem szoktam. Kevés ideig lefedve állni hagyjuk, majd tálalhatjuk is is a nyárias csirkemellel. A receptet beküldte: Fanoli Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |