| Narancsos brownies receptSütemények, édességek Hozzávalók: A piskótához: 10 dkg étcsokoládé (lehetőleg 70% kakaótartalmú), 10 dkg dió 20 dkg vaj, 10 dkg cukrozott narancshéj, 4 tojás, 40 dkg cukor, 10 dkg finomliszt, 2 kávéskanál sütőpor, 1 nagy csipet só. A csokimázhoz: 10 dkg cukor, 1 dl sűrített tej, 10 dkg narancsos tejcsokoládé, 5 + 10 dkg vaj. Elkészítés: Előmelegítjük a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), és kivajazunk, kilisztezünk, majd sütőpapírral is kibélelünk egy kb. 30x25 cm-es tepsit. A csokit apróra vágjuk, aztán a diót száraz serpenyőben kevergetve illatosra pirítjuk. Amíg a dió kihűl, a csokit és a vajat enyhe gőz fölött kevergetve megolvasztjuk, majd levesszük, hogy langyos hűljön. Ezalatt a diót durvára törjük, a cukrozott narancshéjat pedig enyhén olajos késsel apróra vágjuk. (Az olajos trükk azért jó, mert a narancshéj nem tapad rá a késre.) Ha a vajas csoki már kihűlt, összeállítjuk a tésztát. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a sóval, majd a tojásokat robotgéppel összehabosítjuk a cukorral. A cukros tojáshoz beledolgozzuk az olvadt vajas csokit, aztán apránként a sütőporos lisztet, és végül lassú fokozaton, belevegyítjük a diót és a cukrozott narancshéjat. A tésztát belesimítjuk a tepsibe, és kb. 30 perc alatt megsütjük. Elkészítjük a sütemény tetejére a mázat. A narancsos csokit apróra vágjuk, a vajat felkockázzuk, és mindkettőt magunk mellé készítjük. Ezután a cukrot és a sűrített tejet egy kis lábosban takaréklángon addig kevergetjük, amíg a cukor fel nem olvad, majd erősítünk a tűzön, és a keveréket 5 percen át gyengéden, óvatosan forraljuk. Ekkor levesszük a tűzről, és azonnal hozzáadjuk a narancsos csokit és a vaj 1/3 részét, azaz 5 dekát. Az egészet addig keverjük, amíg sima, egynemű mázat nem kapunk, majd berakjuk a hűtőbe, és hagyjuk, hogy 1-2 óra alatt sűrűre dermedjen. (A mázat már előző nap is megcsinálhatjuk.) Tálaláskor a süteményt kiszedjük a tepsiből, deszkára tesszük, majd a csokimázat kivesszük a hűtőből és a maradék 10 deka hideg vajjal kikeverjük a robotgép segítségével. Aztán a süteményt megkenjük a csokis mázzal, és felszeleteljük. Amennyiben díszíteni szeretnénk, rászórunk még egy kis extra adag apróra vágott, cukrozott narancshéjat, de enélkül is maga az édes bűnbeesés. A receptet beküldte: tinendo Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |