| Mézeskalács 2 receptSütemények, édességek Hozzávalók: 30 dkg lisztet, 10 dkg porcukrot, 2 tojást, egy evőkanál margarint, mézeskalács fűszerkeveréket, kevés szódabikarbónát és 15 deka mézet összegyúrunk, majd egy éjszakára állni hagyjuk a hűtőszekrényben. Másnap kisodorjuk a masszát és különböző mintákat faragunk ki belőle. Megsütjük az alakzatokat, majd tojásfehérjéből és porcukorból készült fehér mázzal díszítjük. A pontos... Hozzávalók: 1 kg liszt, 4 dl porcukor, 2 kávéskanál szódabikarbóna, 2 kávéskanál fahéj, 2 kávéskanál őrölt szegfűszeg, csipet só, 10 dkg zsír vagy margarin, 3 egész tojás, 2 és fél - 3 dl méz, ha díszítjük: egy tojásfehérje, 6 evőkanál kristálycukor Elkészítés: A titkos recept...A porszerű anyagokat összekeverjük, belemorzsoljuk a zsiradékot. A közepébe öntjük a mézet, beleütjük a tojásokat, és az egészet jól összegyúrjuk. (Előfordulhat, hogy a méz kicsit nehezebben veszi fel a lisztet, ezért a liszt egy kis részét az elején félretesszük, és a kidolgozáskor gyúrjuk a tésztához.) A deszkát bőven lisztezhetjük. Inkább arra vigyázzunk, hogy ne legyen túl lágy a tészta, mert akkor túlságosan megdagad a sütőben, "elfolyik" a forma, és ráadásul lukacsos lesz a sütemény felülete. A tésztából egy kisebb darabot vágunk, és alaposan lisztezett deszkán két-három milliméter vékonyra nyújtjuk. Kiszaggatjuk vagy kivágjuk a formákat, és vékonyan kizsírozott, kilisztezett tepsibe rakjuk. (Ha egy nagyobb kést teszünk alá, átemelésnél nem deformálódik.) Közepesen forró sütőben sütjük, de nagyon vigyázzunk, hogy meg ne égjen, mert igen hirtelen megsül. A sütések között nem kell újrakenni a tepsit, legfeljebb, ha jónak látjuk, egy kicsit belisztezhetjük. A receptet beküldte: rohangya Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |