| Mézeskalács, cukormázzal receptSütemények, édességek Hozzávalók: 25 dkg méz 10 dkg margarin 20 dkg cukor 2 tojás 1 teáskanál szódabikarbóna 0,5 kg liszt 2 teáskanál mézeskalács-fűszerkeverék 1 csipet só Elkészítés: A mézet olvaszd össze a margarinnal és a cukorral, hagyd egy kicsit hűlni. Közben keverd össze a száraz hozzávalókat (liszt, fűszer, szódabikarbóna, só). Utána a kettő keveréket öntsd egybe és a két tojással együtt jól keverd össze. Ez ragadós massza. Folpackkal takard le a tálat és egy éjszakára tedd hűtőbe. Ezután már nem lesz olyan nagyon ragadós. Jól belisztezett deszkán 2-3 mm-esre ki kell nyújtani majd ízlés szerint kiszaggatni. A tetejét tojássárgájával meg kell kenni, ettől fényes lesz. Én szoktam belekeverni a tojás sárgába egy kis ételszínezéket (zöld, piros) és úgy sütöm. Így a karácsonyfa zöld lesz, a kisvirágok pirosak, stb. Esetleg tehetsz rá sütés előtt magokat, drazsét, bármit. Sütőpapíros tepsire kell tenni és előmelegített sütőben 170 fokon 10-15 perc alatt kisütni. Nem lesz nagyon barna és puha is lesz mikor kiszeded, de a tepsin kell hagyni kihűlni (pár perc), de így puha marad és nagyon finom még szilveszterkor is. Mikor teljesen kihűltek díszíteni szoktam: Máz: Egy tojás fehérjét keményre verni és utána bele 6 ek porcukor és azzal jó keményre keverni. Ezt is több részre szoktam szedni és keverek bele színezőt, így minden más színű lesz. Ezt már csak levegőn kell hagyni megszáradni és lehet is dobozolni. Tanácsok: Nem szabad sokáig sütni, mert könnyen kiszárad. A receptet beküldte: Orsóka78 Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |