| Mézeskalács 100 db-os receptSütemények, édességek Hozzávalók: 25 dkg méz 12 dkg cukor 10-12 dkg margarin 1 egész tojás 2 tojás sárgája 50-55 dkg liszt 1 sütőpor ( 12 g ) 1 késhegynyi szódabikarbóna 1 citrom reszelt héja 2-2 mokkáskanál őrőlt szegfűszeg 2-2 mokkáskanál őrőlt fahéj 2-2 mokáskanál őrőlt szerecsendió 2 tojás a megkenéshez kevés rétesliszt, máz: porcukor, tojásfehérje Díszítéshez: mandula mogyoró ízlés szerint Elkészítés: Lassú tűzön felolvasztjuk a mézet a cukrot, margarint. Ha kihűlt hozzáadjuk a tojásokat ( 1 egész és két sárgája ) A lisztet a többi hozzávalóval összekeverjük, majd hozzáadjuk a mézes masszát, összegyúrjúk ( ragadni fog ). Fóliával letakarva a hűtőszekrényben legalább egy éjszakán át pihentetjük. Lisztezett deszkán legaláb 3-4 mm vastagra kinyútjuk ( rétesliszttel jobb, nem ragad rá a puszedlik aljára ). A tetejét ne lisztezzük, csak a nyújtófát. Kiszaggatjuk. Előmelegített sütőben 170 fokon 5-7 percig megsütjük ( gyorsan megég!! ). A sütőből kivéve 2-3 percig pihentetjük, majd megkenjük 2 felvert tojással. Ettől fényes lesz. A sütőlapon hagyjuk kihűlni ( a sütőlapot legjobb sütőpapírral kibélelni, ami alá margarint pötyögtetünk, hogy szépek kifeküdjön. MÁz: 1 tojás fehérjét kissé felverünk ( kemény habot is lehet készíteni ) Majd annyi jól átszitált porcukrot adunk apránként hozzá, hogy ne legyen folyós. Jól ki kell keverni. Akkor jó, ha a kanállal szálat lehet húzni belőle. ( elég sok porcukor kell hozzá ) Díszíthetjük mandulával, mogyoróval is, amit sütés előtt nyomunk a puszedlibe. Tanácsok: Finom puha marad még januárban is!!! Ha marad! A receptet beküldte: Elek Éva Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |