| Mézes kalács - Lélek Híd Magyarország receptSütemények, édességek Hozzávalók: Az advent és karácsony nem múlhat el mézeskalács nélkül. Néhány héttel karácsony előtt el lehet készíteni, nagyon sokáig eláll. Fémdobozban, vagy ennek hiányában ötliteres befőttesüvegben alufóliával legumizva tárolom. Féltve őrzöm karácsonyig, hogy kitartson addig, néha azonban nem bírok ellenállni a csábításnak, és csipegetek belőle. Az illata, a puha állaga, az íze fenséges. Mézeskalács-imádó vagyok. Szeretem szaggatni, sütni, díszíteni, gyönyörködni benne, megillatozni és megenni is. Íme a tuti bevált recept, ebben senki nem fog csalódni, azt garantálom: 76 dkg lisztet, 34 dkg porcukrot, 2 púpos kiskanál szódabikarbónát (a recept ennyit ír, de én két jó teáskanállal teszek bele, nem spórolom ki, így tutira puha lesz, nagyon jó az állaga), 1 zacskó mézeskalács fűszerkeveréket (de lehet őrölt fahéjjal, 10 szem porrá tört szegfűszeggel is helyettesíteni, bár szerintem fűszerkeverékkel az igazi). 5 dkg margarint, 4 egész tojást, 4 evőkanál mézet és az egészet jól összedolgozzuk. Elkészítés: A díszítéshez használt diót, mandulát, mogyorót, mazsolát sütés előtt rátehetjük a tésztára (sokan lenmaggal, szezámmaggal, szotyolával, tökmaggal díszítik, pl. az iskolában is, ahol nincs kecmec a cukormáznak, és a gyerekek apró kezükkel díszíthetik a magokkal a kalácskáikat), a drazsé és cukorféleségek cukormázzal történő felragasztását, illetve cukormázas díszítést a sütés után végezzük el. A tésztát kis pihentetés után kb. 3 mm vastagra nyújtjuk. A süteményeket kiszúró formákkal szaggatjuk ki. Megkenjük felvert tojással Tanácsok: Cukormáz: 1 tojás fehérjét verjünk fel nagyon keményre, tegyünk hozzá kb. 12-15 dkg porcukrot és igen jól keverjük ki. (Legalább 20-30 percig kell keverni!!!) A receptet beküldte: batarine Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |