| Karácsonyi puha mézes receptHozzávalók: 30 dkg margarin vagy 25 dkg vaj 30 dkg cukor 3 tojás 25 dkg méz 2 kávéskanál őrölt gyömbér 2 kávéskanál őrölt szegfűszeg 2 kávéskanál őrölt narancshéj 2 kávéskanál fahéj 1 kg liszt 3 kávéskanál szódabikarbóna Elkészítés: Ha a tésztát kinyújtjuk, különböző figurákat szaggatunk belőle, és ezeket kisütjük, akkor hagyományos, azonnal puha mézeskalácsot kapunk. Ez fémdobozban sokáig eláll. A tésztát előre elkészítve, és kisebb adagokban nejlonba csomagolva a fagyasztóban is tárolhatjuk. Felhasználás előtt saját csomagolásában szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni, utána tudunk vele dolgozni. Nagy, mély lábasba mérjük a mézet és a vajat/margarint, hozzáadjuk a fűszereket és addig melegítjük, amíg a margarin (vaj) fel nem oldódik a mézben. Kissé visszahűtjük, majd hozzáadjuk a liszt és a szódabikarbóna felét, elkeverjük. A tojásokat a cukorral habosra keverjük. A liszt és a szódabikarbóna másik felét gyúródeszkára tesszük, közepébe mélyedést készítünk, ebbe öntjük a cukros tojást és a már elkészült masszát, majd az egészet összegyúrjuk. Lisztezett felületen 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk, majd 180 fokos sütőben, sütőpapíron vagy szilikonlapon, a felvert tojássárgájával vékonyan megkenve 8-10 perc alatt megsütjük. Akkor jó, amikor a színe már aranybarna, de vigyázzunk, hogy ne égjen meg. Kihűlés után díszíthetjük írókával, olvasztott csokoládéval, tetszés szerint. Elkészítési idő: 120 perc A receptet beküldte: minerva223 Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |