| Mázas diós lencsesült (vegan) receptZöldséges ételek Hozzávalók: A fasírthoz: 200 g zöld lencse 100 g dió 60 g törökmogyoró, kesudió vegyesen 3 ek. őrölt lenmag + 6 ek. víz 2 db nagy vöröshagyma 3 gerezd fokhagyma 120 g sárgarépa 1 db közepes alma 40 g zabliszt 60 g teljes kiörlésű zsemlemorzsa 1 tk. rozmaring 1 tk. kakukkfű 1 tk. chili pehely 0.5 csokor petrezselyem só, bors A balzsamecetes almás mázhoz: 60 ml ketchup 1 ek. juharszirup 2 ek. édesítetlen almaszósz 2 ek. balzsamecet Elkészítés: A lencsét enyhén sós vízben főzzük puhára. Keverjük össze az őrölt lenmagot a vízzel, és hagyjuk állni 8-10 percig, amíg zselés állagú nem lesz. A diót, törökmogyorót és kesudiót száraz serpenyőben pirítsuk meg 6-8 perc alatt. Aprítógépben daráljuk össze először a pirított diót, mogyorót és kesudiót, majd a vöröshagymát, fokhagymát, petrezselymet és répát. Ezeket öntsük egy nagy tálba, adjuk hozzá a lereszelt almát, a zöldfűszereket, a chili pelyhet, zablisztet és a zsemlemorzsát. A megfőtt lencsét szintén pürésítsük a robotgépben, és adjuk a többi hozzávalóhoz. Ízesítsük sóval, borssal, és jól keverjük össze a masszát. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Közben keverjük össze a máz hozzávalóit. Egy 25 cm hosszú püspökkenyér formát olajozzunk ki, kanalazzuk az aljára a máz 2/3-át úgy, hogy egyenletesen mindenhova jusson. A fasírtot nyomkodjuk a formába. 180 fokon süssük 50-60 percig, amíg szép barna színű és ropogós nem lesz. Hagyjuk hűlni kb. 10 percet, majd fordítsuk ki a formából és kanalazzuk a tetejére a maradék mázat. A receptet beküldte: Winter Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |