| Mákos-mézes kocka almatöltelékkel receptSütemények, édességek Hozzávalók: Tészta: 20 dkg finomliszt 10 dkg darált mák csipet só 1 tk sütőpor 1 csomag vaníliás cukor 10 dkg vaj vagy margarin 1 egész tojás 2 ek méz (én akácmézet használtam, de a vegyes virágméz is tökéletesen megfelelő) 3 ek tej Töltelék: 3-4 baracklekvár 1 kg alma (5-6 kisebb darab) 2 ek cukor 1,5 tk fahéj 1 ek rum Szórás: 1 ek porcukor Elkészítés: Először elkészítjük az almatölteléket. Ehhez nincs is más dolgunk, mint az almákat meghámozni és apró kockára felvágni. Ezután tegyük egy lábasba, kanalazzunk rá a cukrot, adjuk hozzá a fahéjat és a rumot, majd lefedve pároljuk puhára kb 20-25 perc alatt. A tésztához keverjük össze a lisztet a sütőporral, a csipetnyi sóval és a mákkal. Ezután adjuk hozzá a többi hozzávalót is, azaz a kockára vágott vajat, a vaníliás cukrot, a tojást, a mézet és a tejet. Kézzel alaposan gyúrjuk össze. Finom, lágy, könnyen formázható tésztát kapunk. Ezt válasszuk két részre és lisztezett felületen nyújtsuk ki mindkettőt egy 20*30 cm-es tepsi méretére. Az első tésztalapot helyezzük a kivajazott tepsibe. Ujjainkkal egyenlítsük el, hogy legyen mindenhol egyforma vastagságú a tésztalap. Egy villával szurkáljuk meg, hogy a gőz szabadon tudjon távozni és tésztánk alaposan süljön át. Ezután egyenletesen kenjük le a baracklekvárral a tésztát. Ha ezzel végeztünk, halmozzuk rá az almatölteléket. A maradék tésztát ekkor rakjuk rá, szépen simítsuk el és ha kell foltozzuk ki a tésztát, sehol se jöjjön ki a töltelék, majd ezt is óvatosan szurkáljuk meg villával. 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt süssük készre. Várjuk meg, míg kihűl, majd hintsük meg porcukorral. Kockára szeletelve tálaljuk. A receptet beküldte: Fanoli Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |