| Somlói kocka receptSütemények, édességek Hozzávalók: A tésztához: 6 db tojás 6 evőkanál cukor 6 evőkanál liszt 1 csomag vaniliaaroma 2 evőkanál kakaópor A diókrémhez: 10 dkg vaj 10 dkg darált dió 2 dl tej 1 evőkanál cukor 1 evőkanál rum 1 evőkanál liszt A csokoládékrémmel: 2 dl tej 1 evőkanál cukor 10 dkg vaj 1 evőkanál liszt 2 evőkanál kakaópor Az öntethez: 3 dl habtejszín 1 dl tej 1 evőkanál rum 10 dkg cukor 2 evőkenál kakaópor 1 marék rumba áztatott mazsola Elkészítés: Két négyzet vagy téglalap alakú tortaformát vajjal és liszttel előkészítünk. A sütőt 180 °C-os-ra hevítjük. A csokoládés és vaníliás piskótatortákat így készítjük: a tojásokat szétválasztjuk, a tojássárgáját cukorral habosra keverjük, előbb a liszttel, majd a kemény habbá vert tojásfehérjével lassan összekeverjük. A masszát kétfelé választjuk. Egyik részét 2 evőkanál kakaóval, a többit vaníliaaromával ízesítjük, és a tortaformákba öntjük. Az egészet negyed óráig sütjük. A kellően megsült piskóta a tortaforma oldalától elválik. A formából kiborítva a piskótát hűlni hagyjuk. A diókrém készítése. A darált diót, vajjal, tejjel, cukorral, rummal és liszttel összekeverjük. Folytonos kevergetés közben felforraljuk, majd állni hagyjuk. Az egyik piskótát megkenjük a krémmel, megszórjuk mazsolával és a másik piskótával beborítjuk. A csokoládékrém készítése. A tejet a felvert tojással, cukorral, vajjal, liszttel és kakaóporral összekeverjük. Alacsony hőfokon besűrűsödésig kevergetjük. Rövid ideig hűlni hagyjuk, majd rákenjük a piskótára. Dermedni hagyjuk. Ha a krém már megszilárdult, a tésztát kockákra vágjuk, és tálra rakjuk. A tejet 5 dkg cukorral elkeverjük, rumot adunk hozzá, és a krémet a piskótára öntjük. Tejszínhabbal díszítjük az édességet. Tálalás előtt a maradék kakaóporból cukorral és kevés vízzel sűrű szirupot készítünk, és a tejszínhabra öntögetjük. A receptet beküldte: Emy 35 Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |