| Mákos krémes vanília krémmel receptSütemények, édességek Hozzávalók: A mákos piskótához: 6 tojás 15 dkg cukor 20 dkg liszt 10 dkg szemes mák 1 kk sütőpor 3 ek hideg víz 1/2 dl olaj A mézes lapokhoz: 30 dkg liszt 8 dkg porcukor 2 ek méz 8 dkg vaj 2 tojás 1 kk szódabikarbóna 1 kk citromlé A krémhez: 2 tojássárgája 15 dkg cukor 2 csom. vanília ízű pudingpor 7 dl tej 25 dkg vaj Tetejére: 4-5 ek a krémből 1-2 maréknyi dió Elkészítés: A piskótához a cukrot habosra kavartam a tojások sárgájával, majd belecsorgattam a vizet és az olajat folyamatosan kevergetve, majd a mákot is belekavartam. A lisztet elvegyítettem a sütőporral, a fehérjékből kemény habot vertem. A mákos masszához felváltva kavartam a lisztet és a habot. Egy 20x30-as tepsibe sütőpapírt tettem, a tésztát beleöntöttem és előmelegített sütőben 180 fokon 20 perc alatt megsütöttem. A mézes lapoknál annyit változtattam az eredeti recepten, hogy a szódabikarbónát egy kevés citromlével felfuttattam, így gyúrtam össze a többi hozzávalóval. Na meg kevesebb cukrot és több mézet tettem. Jól gyúrható, sima tésztát kaptam, amit két részre vágtam, a mákos piskóta méretére nyújtottam és egy másik tepsibe tettem. A piskóta után mehetett a sütőbe, de neki már csak 10 perc sütésre volt szüksége. A lapokat hagytam hűlni és nekifogtam a krémnek. A tej nagy részét odatettem melegedni, a maradékkal kikavartam a pudingporokat. Amikor főtt a tej, kavargatva belecsorgattam és sűrűre főztem. A tojások sárgáját kikavartam a cukorral, a puha vajjal és a már hideg-langyos pudingba kavartam. Teljesen kihűtöttem. Először tettem egy mézes lapot, erre ment a krém egy része, rá a mákos piskóta, újabb krém, a második lap, majd egy kevés krém a legtetejére is. Serpenyőben megpirított durvára vágott diót szórtam a tetejére. A receptet beküldte: Fanoli Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |