| Zsúrkenyér receptKenyerek, péksütemények Hozzávalók: 1kg szitált liszt só langyos tej/ vagy víz 2 dkg élesztő 1 db nagy ,héjában főtt krumpli 5 dkg olvasztott zsír tojássárgája a kenéshez Elkészítés: 1 dl langyos tejben( vagy vízben) feloldjuk az elmorzsolt élesztőt, hozzáadjuk a sóval elkevert liszthez. A burgonyát még melegen áttörjük,s azt is a liszthez adjuk. Annyi langyos tejet( vagy vizet) adunk hozzá, hogy rugalmas, kemény tésztát dagaszthassunk belőle gépi dagasztó spirállal( vagy kézzel). Ha már kezd szépen összeállni, s nem ragad, hozzáadjuk az olvasztott zsiradékot,kanalanként adagolva. Tetejét meghintjük liszttel, letakarjuk, s langyos helyen 2 órán át kelesztjük. Ha megkelt,lisztezett deszkán 4 felé osztjuk, és keskeny,hosszú, gömbölyű rudakat sodrunk belőle. Tetejét bevagdossuk 3-4 helyen. Kikent,lisztezett tepsiben még fél óráig kelesztjük. Megkenjük tojássárgájával, és előmelegített, forró sütőben szép világos pirosra sütjük. Tanácsok: Jó, ha mielőtt a sütőbe tennénk, aláteszünk egy kisebb tepst kb.2 cm -es forró vízzel, s 5 perc várakozás után tesszük be sütni. A receptet beküldte: KANÁRI Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |