| Isteni tönkölykenyér receptKenyerek, péksütemények Hozzávalók: 50 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt 2 marék durum simaliszt 5-6 dl langyos víz 3 evőkanál olaj (legjobb a hidegen sajtolt) 1 evőkanál szezámmag 1 dkg szárított élesztő 1 kiskanál ízesítő (pl. őrölt póréhagyma) 1 kiskanál só csipet cukor Elkészítés: A hozzávalókat tálba tesszük, tésztát dagasztunk belőle, majd langyos helyen körülbelül két óra alatt a duplájára kelesztjük. Miután megkelt, lisztezett deszkán néhány percig dagasztjuk, szükség esetén tönkölybúza lisztet adunk hozzá, hogy ne ragadjon. Ezek után a tésztából kenyérformát alakítunk ki egy sütőpapírral bélelt tepsiben, majd a tetején késsel 6-9 mélyedést vágunk. Mielőtt a 180 fokra előmelegített sütőbe tolnánk, a tetejét vízzel megkenjük. 40 perc alatt készre sül. Rácson hagyjuk kihűlni. Tanácsok: Akkor jó, ha az alját megkopogtatva kongó hangot hallasz. Körülbelül 1 kilós, isteni finom, nagyon kiadós és ráadásul egészséges kenyeret kapunk. Természetesen egyéb magvak, fűszerek hozzáadásával különféle variációk hozhatók létre. Jó kísérletezést, és jó étvágyat! :) A receptet beküldte: Gvivike Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |