| Körtetorta szederrel díszítve receptSütemények, édességek Hozzávalók: 1,2 kg körte 13 db szeder szem 4 tojás 3 evőkanál méz 2,5 dl fehérbor 6 evőkanál citromlé 17,5 dkg liszt 1 teáskanál sütőpor csipetnyi só 1 cs vaníliáscukor 5 dkg cukor 15 dkg szederdzsem 5 dl habtejszín 3 dkg mandula szeletelve 6 zselatinlap 8 evőkanál körtelé Elkészítés: A tojássárgáját a mézzel és 4 evőkanál forró vízzel elkeverjük. A sütőport a lisztbe keverjük. Ezeket keverjük a keményre vert tojásfehérjéhez. Csipetnyi sót teszünk bele. Kerek tortaformában megsütjük, 175 fokon 25 percig. A meghámozott körtét szeletekre vágjuk, a borba belekeverünk 4 evőkanál citromlevet, a vaníliáscukrot és a cukrot. Ebben a lében adagonként 5 percig megfőzzük a körtét. Az egészet ebben hagyjuk kihülni. A tortalapot kétfelé vágjuk. Az alját meglocsoljuk 4 evőkanál körteléből és 8 evőkanál főzőléből ( ebbe főztük ki a körtét )készült keverékkel. Megkenjük a dzsemmel és ráteszünk sűrűn körteszeleteket. 48 szelet körtét félreteszünk és a többiből pürét készítünk. A zselatint föloldjuk egy kis vízben és belekeverjük a pürébe és hozzátesszük a 4 evőkanál körtelét és a 2 evőkanál citromlevet. Ha kihült, hozzákeverjük a keményre vert tejszín 2/3 részét. Ezt kenjük a tortánk körtés tetejére. Erre tesszük a másik tortalapot. A torta tetejét körberakjuk a 48 körteszelettel és a torta közepére tesszük a maradék habpürénket, annyit, hogy a torta oldala is belegyen kenve. Ezt díszítjük a szederszemekkel. A torta oldalát beszórjuk a pirított mandulaszeletekkel. Tanácsok: 12 szelet lesz a tortából, ha felvágjuk. 1 szelet 350 kalóriát tartalmaz. Elkészítési idő: 100 perc Kalóriatartalom: 4200 kcal A receptet beküldte: Kiss Ildikó Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |