| Könnyed tejszínes-mandulás-epres torta (gluténmentesen) receptSütemények, édességek Hozzávalók: 2 x 200 g habtejszín 2 dl tej 2 evőkanál zselatin pár evőkanál házi vaníliás porcukor (ízlés szerint) 1 kicsi dobozos joghurt (150 g-os) 5 dkg hántolt mandula (késes aprítóban darabosra dolgozva) 1 mokkáskanál színtelen mandula aroma pár szem eper A tálaláshoz: eper étcsokoládé forgács kevés kókuszreszelék Elkészítés: A tejet meglangyosítom, elkeverem benne a zselatint. Folyamatos keverés mellett alaposan felmelegítem (ne hagyjuk nagyon forrni), majd félreteszem hűlni. A tejszínt kemény habbá verem a vaníliás porcukorral együtt. Hozzákeverem a joghurtot is, majd folyamatos keverés közben belecsorgatom a tejes zselatint (óvatosan keverjük, hogy ne törjük össze a habot nagyon), végül az apróra dolgozott mandulát is beleforgatom., meg a kevéske aromát is. Az epret megmosom, leitatgatom róla a vizet, a csumáját kiszedem, ha nagyobbak több darabba, ha kisebbek, kettévágom, majd ezt is hozzákeverem. Fóliával bélelt tortaformába öntöm és pár órára hűtőbe teszem (vagy mehet a mélyhűtőbe is, hogy még hidegebb legyen). Tálaláskor tányérra borítom, leszedem róla a fóliát, majd eperrel, étcsokiforgáccsal, kókuszreszelékkel díszítem. Tanácsok: Ha hidegen keverhető zselatint használunk, 2 csomaggal használjunk belőle (egyenként 1/2 l folyadékhoz elegendőek). Ehhez pedig 1/2 l tejszínt, 2 kicsi dobozos joghurtot, valamint 1 kicsit dobozos tejfölt adjunk (150 g-os dobozok). A eper helyett használhatunk málnát is- majd ha már szezonja lesz -, vagy akár vegyesen epret, szedret, áfonyát stb. A mandulából készíthetünk "krokantot" is. Ehhez karamelizáljunk egy kevés cukrot, ebben forgassuk meg a mandulát, majd enyhén kiolajozott tűzálló tálba (laposan) vagy szilikonlapra öntve hagyjuk kihűlni, végül késes aprítóban dolgozzuk kisebb darabokra és így keverjük a tejszínes krémhez. A receptet beküldte: the edgeof glory Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |