| Karamelles ananásztorta receptSütemények, édességek Hozzávalók: 1 doboz ananászkonzerv, 15 dkg finomliszt, 1 kávéskanál sütőpor, 1 csipet só, 10 dkg puha margarin, 20 dkg cukor, 1 vaníliarúd, 4 tojás, néhány szem koktélcseresznye. A karamellhez: 5 dkg margarin, 5 dkg barna cukor, fél dl tejszín. Elkészítés: Előmelegítjük a sütőt 175 fokra (gázsütőn 5-ös fokozat), és a 24 cm átmérőjű, kapcsos tortaformánkat gondosan becsomagoljuk néhány réteg alufóliába kívülről. Ezután leszűrjük, lecsöpögtetjük, és papírtörlőre tesszük ananász-karikákat, mert minél inkább leszáradnak, annál jobban tapad majd hozzájuk a karamell. Mielőtt összeállítanánk a gyors, egyszerű tésztát, megcsináljuk a karamellt. Ehhez egy kisebb edényben mérsékelt lángon kevergetve összeolvasztjuk a margarint, a barna cukrot és a tejszínt, aztán 2-3 percen át hagyjuk, hadd forrdogáljon, majd átöntjük a tortaformába. A tésztához összekeverjük lisztet a sütőporral és a sóval, aztán egy nagyobb tálban robotgéppel összehabosítjuk a puha margarint a cukorral és az egyik tojással. Néhány perc alatt sűrű, világos színű keverék lesz belőle. Ekkor egyenként hozzáadjuk a többi tojást is, és a géppel jól elvegyítjük őket. Végül belekeverjük a vaníliarúd kikapargatott belsejét és a sütőporos lisztet, aztán összeállítjuk a tortát. A formában lévő karamellen a lehető legcsinosabban elrendezzük a leszárított ananász-karikákat. Ha energikus, díszítős kedvünkben vagyunk, az ananászok közé belepottyanthatunk néhány szem koktélcseresznyét is, de ez csak amolyan cizella-mizella, nem elengedhetetlen. A gyümölcsökre végül rákanalazzuk a tésztát, és a tortát 40 perc alatt aranybarnára sütjük. Amikor készen van, kivesszük a sütőből, és 10 percig hűlni hagyjuk, hogy a karamell kicsit besűrüljön, megdermedjen. És most következik a mutatvány, legalábbis mindig ezt érzem ennél a pillanatnál: ráfektetünk a tortára egy nagy tálat, és határozott mozdulattal kiborítjuk rá. Íme, a szépséges torta. Ha szerencsések vagyunk, az összes ananász a helyén maradt, de akkor sincs vész, ha egy-két darab elcsellengett, ezeket könnyedén visszapakolhatjuk a tortára, hiszen üres helyük tisztán mutatja, hová valók. Tejszínhabbal, vaníliafagyival vagy akár önmagában is pazar. A receptet beküldte: tinendo Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |