| Kifordított kalács receptSütemények, édességek Hozzávalók: A tésztához 25 dkg liszt 7 g szárított élesztő 2 evőkanál cukor 1,25 dl tej 4 dkg vaj vagy sütőmargarin 1 kisméretű tojás egy csipet só A töltelékhez 4 dkg vaj vagy sütőmargarin 5 dkg porcukor 2 dl tej 10 dkg pörkölt dió, mogyoró, vagy darált mák 1 ek vanília esszencia 3/4 citrom reszelt héja 2 púpozott ek narancslekvár A tetejére 1 tojássárgája Elkészítés: A tejet meglangyosítom, a vajat vagy sütőmargarint felolvasztom. A lisztet összekeverem az élesztővel, hozzáadok minden hozzávalót, és kelt tésztát készítek. (Én a kenyérsütőtő dagasztó, kelesztő programját használom). Közben elkészítem a diós krémet: egy lábasban sűrű krémmé főzöm a diót, amihez hozzákeverem a porcukrot, reszelt citromhéjat, vanília esszenciát és a tejet. A krémet hagyom hűlni, majd simára dolgozom a vajjal vagy sütőmargarinnal és a narancslekvárral. (Szoktam még egy kanál kandírozott narancs-citrom kockával dúsítani, de lehet mazsolával is). A megkelt tésztát újra átgyúrom, és lisztezett deszkán fél cm vastagra kinyújtom, egyenletesen bekenem a krémmel, majd feltekerem, mint a beiglit. Hosszában középen kettévágom, de úgy, hogy a tetején kb. 1 cm hosszan egyben maradjon. A két részt egymásba tekerem. TIPP: Sokféle variáció szóba jöhet még-kakaós, fahéjas, darált dió, darált mák stb.- a lényeg, hogy a vaj és a cukor mennyisége változatlan maradjon. A receptet beküldte: hpkati Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |