| A királynő kalácsa receptSütemények, édességek Hozzávalók: A bevonathoz 7,5 dkg cukrozott citromhéj 1 evőkanál porcukor a sütemény meghintéséhez 5 dkg porcukor 20 dkg nyers marcipánmassza 20 dkg citromlekvár vagy narancsdzsem A sütőforma kikenéséhez Rama Sütőmargarin A tésztához 27,5 dkg finomliszt 9 db tojás fél teáskanál reszelt citromhéj 27,5 dkg porcukor 2 evőkanál rum 10 dkg cukrozott citromhéj 10 dkg mazsola 15 dkg Rama Sütőmargarin Elkészítés: A mazsolát, a cukrozott citromhéjat rumba áztatjuk, lefedjük és egy éjszakán át hagyjuk, hogy a rum jól átjárja. A margarint 10 dkg porcukorral és a reszelt citromhéjjal felhabosítjuk, amíg a cukor feloldódik. A szétválasztott tojások sárgáját egyenként hozzáadjuk és tovább habosítjuk. A lisztet a lecsepegtetett mazsolával és a cukrozott citromhéjjal összekeverjük. A tojásfehérjét a maradék porcukorral kemény habbá felverjük, egyharmadát a margarinos tojáskrémhez adjuk. A maradék fehérjehabot és a liszt-gyümölcs keveréket váltakozva a margarinos krémhez keverjük. A tésztát a margarinnal kikent sütőformába töltjük és előmelegített sütőben, 175 °C-on kb. 70 percig sütjük, majd a formából kivéve lehűtjük. A citromlekvárt áttörjük, hogy teljesen sima állagot kapjunk, majd ezzel (vagy a narancsdzsemmel) megkenjük a kalács külső felületét. A nyers marcipánmasszát porcukorral átgyúrjuk, majd két fólia között kb. 3 mm vastagságúra kinyújtjuk és bevonjuk a kalács teljes felületét. A tetejét aprított, cukrozott citromhéjdarabokkal díszítjük, majd megszórjuk porcukorral. A receptet beküldte: hpkati Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |