| Karácsonyi koszorú (amerikai beigli) receptHozzávalók: 1 dl tej, 1 kh.cukor, 2 dkg élesztő, 25 dkg rétesliszt, 25 dkg finomliszt, 2 t.sárgája, kevés só, 10 dkg mazsola, 1 cs.vaníliás cukor, pici rum (vagy -aroma), 10 dkg durvára vágott dió, citrommázhoz:15 dkg p.cukor,citromlé. Elkészítés: 1 dl tejet l késhegynyi cukorral meglangyosítunk és 2 dkg élesztőt megfuttatunk benne.Hozzáadjuk a kétféle lisztet,a tojások sárgáját,kevés sót és az élesztős tejet.Kicsit keményebb tésztát készítünk,amit a duplájára kelesztünk.Utána ujjnyi vastagságúra nyújtjuk el a tésztát téglalap alakban,majd a megmosott mazsolát pici rumba áztatjuk.Kevés vajat van.cukorral kikeverünk és megkenjük vele az elnyújtott tésztát.Erre szórjuk rá a rumos mazsolát,kevés áztató rummal meglocsoljuk és 10 dkg durvára vágott diót is rászórunk.A tésztát szorosan feltekerjük és két végét koszorú alakban összeillesztjük,majd zsírozott tepsire téve tetejét 2 cm-es körökben forró késsel bevágjuk addig,amíg a töltelék ki nem látszik belőle,majd a szeleteket kissé kifelé hajtjuk.(De egyben kell lennie a tetejének is!)Tojássárgájával lekenjük a tetejét,majd 5 percig forró sütőben sütjük,amit takaréklángra mérsékelünk és szép pirosra sütjük a tésztát.Ha kihűlt,egy tálcára téve citrommázat csurgatunk a tetejére.A mázhoz 15 dkg porcukrot annyi citromlével keverünk össze,hogy éppen csak "nehézkesen folyós"legyen.Legalább 15 percig fakanállal keverni kell! A receptet beküldte: PIROS35 Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |