| Mákos koszorú receptSütemények, édességek Hozzávalók: A tésztához: 37 dkg liszt 15 dkg cukor 6 dkg margarin 1 egész tojás 1 dl tej 1 csomag élesztő teáskanálnyi cukor csipetnyi só tojássárgája a megkenéshez margarin a tepsi kikenéséhez A töltelékhez: 20dkg darált mák 8 dkg margarin 1 csomag vaníliáscukor 1 púpos evőkanál baracklekvár cukor ízlés szerint annyi tej, hogy összeálljon a massza Elkészítés: A lisztet és a szobahőmérsékletű margarint egy kelesztőtálba teszem, a tejet a teáskanálnyi cukorral meglangyosítom, felfuttatom benne az élesztőt. Amíg felfut, a margarint elmorzsolom a lisztben, hozzáadom a tojást, majd a felfutott élesztőt. Lisztezett deszkán sima, hólyagos tésztát dagasztok. A kelesztőtálat lefedem, 30-40 percet huzatmentes helyen kelesztem. Amíg kel a tészta, a margarint, a mákot, a lekvárt, a vaníliáscukrot, a tejet összeforralom. A cukrot nem teszem még bele, úgyis megolvad a forró hozzávalóktól, de legalább nem ég oda. Hagyom hűlni. A megkelt tésztát két cipóra osztom, egyenként hosszúkás téglalap alakúra nyújtom, megkenem a töltelékkel. Mindekettőt hosszában hengerré formálom és "összefonom". A fonatból koszorút formálok, és egy határozott mozdulattal a kikent tepsire helyezem. Megkenem tojássárgájával, cikkcakkosan bevagdalom. Előmelegített sütőben kb. 25 percig sütöm, kivétel után konyharuhával lefedve hagyom kihűlni. Tanácsok: Nagyon mutatós, és mégsem bonyolult, csak leírva tűnik annak. A felszeletelt kalács darabjai csiga alakúak. :) Nagy, kerek tálcára szoktam tenni, így később is szép, amikor már megkezdtük. Egy gulyásleves után "melós" napra nagyon tartalmas ebéd! A töltelék lehet dió is, mák helyett. Elkészítési idő: 90 perc A receptet beküldte: rosewood Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |