| Karácsonyi gyümölcskenyér receptHozzávalók: 60 dkg liszt 5 dkg élesztő 200 ml 35 langyos tej 5 dkg cukor 1 tojás 1/4 teáskanál kardamom 1/2 vaníliarúd 1/2 teáskanál reszelt citromhéj 1/2 teáskanál só 27,5 dkg puha vaj 15 dkg mazsola 5 dkg tört mandula 5 dkg kockára vágott kandírozott citromhéj 5 dkg kockára vágott kandírozott narancshéj 2 evőkanál rum 2 csomag vaníliáscukor Elkészítés: A 0,5 kg lisztet elkeverjük a tejben cukorral felfuttatott élesztővel. Megszórjuk liszttel, és 20 percig kelesztjük. Tojást, fűszereket és sót adunk a tésztához, és liszttel kemény tésztává gyúrjuk. 15 percig tovább kelesztjük. 20 dkg vajat 10 dkg liszttel összedolgozunk, és belegyúrjuk a kelt tésztába. További 15 percig kelesztjük. Elkeverjük a mazsolát a mandulával, a kandírozott citromhéjjal és narancshéjjal, valamint a rummal. Kicsit állni hagyjuk, és beledolgozzuk a tésztába. 30 perc múlva kalácsot formálunk a tésztából, majd megsütjük. A gyümölcskenyeret még melegen olvadt vajjal bekenjük, és megszórjuk vaníliás porcukorral. A receptet beküldte: ördög Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |