| Juhtúrós, kolbászos kombé... receptTésztafélék Hozzávalók: 3,5 dl tej 1 dl víz 1 tk. cukor 1 kk só 60 dkg liszt 2,5 dkg friss élesztő 10 dkg vaj 5 ek. olaj 10 dkg juhtúró 1-2 dl tejföl 15-20 dkg (házi)kolbász 1 tojás szezám/lenmag/mák Elkészítés: A tejet és a vizet meglangyosítjuk. Beletördeljük az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, majd meleg helyen felfuttatjuk - kovászt készítünk. A vajat és az olajat összeolvasztjuk. A kolbász apró darabokra vágjuk, összekeverjük a juhtúróval és annyi tejföllel, hogy ne túl híg krémet kapjunk. Egy fakanál segítségével összekeverjük a felfutott kovászt a liszttel és a sóval, viszonylag lágy tésztát kapunk belőle. Három részre osztjuk. Erősen lisztezett munkalapon nagyon vékonyra nyújtjuk az első lapot. Megkenjük a vaj-olaj keverék felével. Kinyújtjuk a második tésztadarabot is akkora méretűre, mint az első, s ráfektetjük a vajas tésztalapra. A második lapra kenjük az összes tölteléket. Hasonló vékonyra és nagyságúra nyújtjuk a harmadik tésztát is, ráfektetjük a töltelékre, majd megkenjük a vaj-olaj maradékával. Hajtogatunk. Felső harmad felülről lefelé középre, alsó harmad alulról felfelé középre, majd összehajtjuk, mint egy könyvet. Ahol érintkezik a két tésztafél, kicsit összecsipkedjük.Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük a tésztacsomagot, éles késsel vagy pizzavágóval átlósan és keresztben is bemetsszük. Egy órán át letakarva kelni hagyjuk.Ha megkelt, tetejét lekenjük tojással, megszórjuk szezámmaggal/lenmaggal/mákkal, majd 180 fokos sütőben 30-35 perc alatt aranyszínre sütjük. A receptet beküldte: Mildi66 Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |