| Jókai-bableves csülökkel és debrecenivel receptLevesek Hozzávalók: 20 dkg szárazbab 2 sárgarépa 1 petrezselyemgyökér 1 kisebb zeller 1 zöldpaprika 1 paradicsom 1 fej vöröshagyma 3 gerezd fokhagyma 1 csokor zellerzöld 50 dkg füstölt csülök 2 pár debreceni kolbász olaj 2 dl tejföl erős paprika 2 kisebb babérlevél pirospaprika só A csipetkéhez: 5 dkg grízes liszt 1 tojás só Elkészítés: A csülköt bő vízben feltesszük főni. Amikor megpuhult, kiemeljük és félretesszük. Felhevített olajon megfuttatjuk a vöröshagymát és a zúzott fokhagymát.Meghintjük pirospaprikával, majd kevés vízzel felöntve kiforraljuk. Beletesszük az előző este beáztatott, leszűrt babot, a kis kockákra vágott paprikát és paradicsomot, valamint a zellerzöldet.Babérlevéllel és sóval ízesítjük, felöntjük vízzel, valamint 1 liter csülök főzőlével és félig megpároljuk. Közben a tojást kevés sóval ízesítjük, majd annyi liszttel dolgozzuk össze amennyit felvesz. Kis darabkákat csipkedünk a tésztából, és lisztezett tálcára szórjuk. Amikor a bab félig megpuhult, hozzáadjuk a kockákra vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert, és tovább főzzük. Miután a bab és a zöldség már majdnem megpuhult, beletesszük a kockákra vágott csülökhúst, a külön forró olajban megfuttatott, karikákra vágott debrecenit, majd kicsit később a csipetkét. Ha szükséges utána ízesítjük és készre főzzük. Tálaláskor tejföllel meglocsolva erőspaprikával kínáljuk. A receptet beküldte: Kicsivuk Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |