| Joghurt panna cotta otelló-zselével és mogyorós ropogóssal receptSütemények, édességek Hozzávalók: A panna cottához: 3 dl sűrű görög joghurt 1 dl víz 0,5 dl tejszín 1 evőkanál cukor 2 lap zselatin A szőlőzseléhez: 60 dkg otelló szőlő 6,5 dkg cukor 2,2 dl víz 6 lap zselatin A ropogós mogyoróhoz: 15 dkg törökmogyoró 10 dkg cukor Elkészítés: A szőlőt megmossuk, leszemezzük, majd egy kis edényben feltesszük a tűzre, egy krumplinyomóval megnyomkodjuk, hogy hamarabb összeessen, kevés vizet és cukrot adhatunk hozzá, felforraljuk, majd egy szűrőn átpaszírozzuk. A zselatint hideg vízbe áztatjuk, majd mikor megpuhult, kinyomkodjuk, és feloldjuk az átpasszírozott szőlőlében. Amikor kissé dermedni kezd, 4 pohárba elosztjuk, majd néhány órára hűtőbe tesszük. A panna cottához a joghurtot botmixerrel összeturmixoljuk cukorral és 1 dl vízzel. A zselatint 10 percre hideg vízbe áztatjuk. 0,5 dl tejszínt forráspontig melegítünk, majd feloldjuk benne a kinyomkodott zselatint. Kissé lehűtjük, majd a joghurthoz keverjük. A szőlőzselére egyenletesen elosztjuk, majd visszatesszük néhány órára a hűtőbe. Legvégül elkészítjük a mogyoróropogóst: a mogyorót egy sütőpapírral bélelt sütőlapra helyezzük, és 190 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt aranybarnára pirítjuk. Ezalatt egy száraz serpenyőben cukrot karamellizálunk, ha szükséges, 2 cl vizet adhatunk hozzá. A sütőből kivett mogyoróról a tenyerünk között lemorzsoljuk a héjat, tiszta sütőpapírra tesszük, majd rácsurgatjuk a karamellt, és hagyjuk megszilárdulni. Ezután a sütőpapírról könnyen leválik, elektromos aprítógépben, vagy klopfolóval durvára törjük. Tálaláskor a réteges pohárkrémet megszórjuk a karamelles mogyoróva A receptet beküldte: mese Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |