| Háromrizses rakottas gombamártással receptEgytálételek Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma 10 dkg sárgarépa 10 dkg zöldbab (mélyhűtött) 10 dkg zöldborsó (mélyhűtött) 20 dkg rizs 20 dkg barnarizs 10 dkg vadrizs 1 dl olaj 50 dkg darált hús 1 teáskanál oregánó 1 evőkanál vágott petrezselyem 2 tojás A gombamártáshoz: 20 dkg gomba 10 dkg póréhagyma 3 evőkanál olaj 1 teáskanál vágott petrezselyem 2 dl tejszín Elkészítés: A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, a hagymát apróra, a répát kisebb darabokra vágjuk. A rizsféléket leöblítjük, lecsepegtetjük. Felforrósítjuk az olaj felét, megfuttatjuk rajta a hagymát, majd rátesszük a darált húst. Fehéredésig kevergetjük. Sózzuk, borsozzuk, és kevés víz hozzáadásával pároljuk. Amikor félig megpuhult, beletesszük a répát, és tovább pároljuk. Amikor a répa már majdnem puha, beletesszük a többi zöldséget, fűszerezzük még, ha szükséges, megszórjuk az oregánóval, a petrezselyemmel, és puhulásig pároljuk. Amíg puhul, elkészítjük a rizseket. A vadrizst és a barna rizst sós, forró vízben megfőzzük, amikor puha (nem lesz teljesen puha, inkább csak „jól harapható” lesz!), leszűrjük. A fehér rizst az olaj másik felén megpirítjuk, és 4 dl forró vízzel felöntjük. Sózzuk, és letakarva kis lángon 2-3 percet főzzük, majd elzárjuk alatta a tüzet, és 30 percen át hagyjuk lefedve. Amikor kész, összekeverjük a rizseket, hozzátesszük a tojásokat, ha kell, fűszerezzük. A sütőt 160 fokra (gázsütő 1. fokozat) előmelegítjük. Hőálló tálat kiolajozunk, és beletesszük a rizs felét, majd rárétegezzük a zöldséges húst, és a rizs másik felével betakarjuk. 15 percig sütjük, a gombamártással tálaljuk. A gombamártáshoz a gombát megtisztítjuk, megmossuk, vékony szeletekre vágjuk. A pórét is megtisztítjuk, fél karikákra vágjuk. Az olajon megfuttatjuk a pórét, rátesszük a gombát és összepirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a petrezselyemmel. Pici vizet öntünk rá, majd a tejszínt is belekeverjük. Jól összeforraljuk. A receptet beküldte: csorieva Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |