| Harcsapaprikás Juhtúrós Sztrapacskával (Szegediesen) receptHalas ételek Hozzávalók: 60 dkg afrikai harcsa 1 evőkanál liszt 1 nagy fej vöröshagyma 2 evőkanál olaj 1 evőkanál pirospaprika (ízlés szerint édesnemes vagy csípős) ízlés szerint só 1 kávéskanál őrölt kömény 2 gerezd fokhagyma 5 dkg tejföl 45 dkg kukoricaliszt (puliszkához) ízlés szerint só (puliszkához) 2 dkg Rama sütőmargarin Rama sütőmargarin (puliszkához) 30 dkg juhtúró (puliszkához) 175 g tejföl (puliszkához) 1 evőkanál kapor (puliszkához) 70 dkg burgonya (sztrapacskához) 1 db tojás (sztrapacskához) 35 dkg liszt (sztrapacskához) ízlés szerint só, bors (sztrapacskához) 1 evőkanál olaj (sztrapacskához) 30 dkg juhtúró (sztrapacskához) 175 g tejföl (sztrapacskához) 10 dkg szalonna (sztrapacskához) Elkészítés: 1.A megtisztított halat vágjuk kb. 1,5 cm-es kockákra, és szórjuk meg a liszttel. A hagymát pucoljuk meg, vágjuk apró kockákra. 2.Egy nagyobb serpenyőben, aminek van fedője, vagy egy széles talpú lábasban forrósítsuk meg az olajat, és néha kevergetve pirítsuk aranysárgára a hagymát. 3.Húzzuk le a tűzről, hagyjuk kicsit hűlni és szórjuk bele a szegedi őröltpaprikaport. Keverjük bele a halkockákat, tegyük vissza a tűzre, enyhén sózzuk, és kevergetve pirítsuk, míg kifehéredik a hal. Fedő alatt párold saját levében pár percig. 4. Ha elfőtte a levét, tegyük bele a köményt és a zúzott fokhagymát. Öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje, és fedő alatt puhítsuk meg (kb. 10 perc). Ha közben elfőné a levét, pótoljuk. Ha puha a halhús, keverjük bele a tejfölt. Végig óvatosan kevergessük, hogy a hal ne essen szét. 5. A puliszkához tegyünk fel kb. 1,4 l sós vizet főni. Amikor már meleg, kevergetés közben öntsük bele a kukoricalisztet. Folyamatos kevergetés mellett duzzasszuk be a darát. Amikor már pufog, kóstoljuk meg, hogy puha-e. Ha kell, tegyünk hozzá akár vizet, akár darát. A végén egy sűrű, nehezen kavarható állagot kell, hogy kapjunk. Ha kész, keverjük bele a margarint. Kanalazzuk át egy hőálló tálba, kb. 3 cm vastagon álljon benne. 6. A juhtúrót keverjük össze a tejföllel és a kaporral, kenjük a puliszka tetejére és tegyük be a sütőbe, hogy kicsit megpiruljon a teteje. Ügyeljünk rá, hogy mindenhol fedje a puliszkát a tejfölös krém, különben kiszárad. 7.Ha sztrapacskával kínáljuk, egy nagy fazékban tegyünk fel vizet forrni. Ha felforrt, sózzuk. Egy nagy serpenyőben olvasszuk ki a felkockázott szalonnát és vegyük ki a darabokat. 8.Reszeljük le a meghámozott krumplit a reszelő finom lyukán, adjuk hozzá az egész tojást. Sózzuk, borsozzuk, szórjuk hozzá a liszt nagyobbik részét, és fakanállal keverjük el, mintha nokedlit készítenénk. A liszt többi részét úgy adjuk hozzá, ahogy a tészta felveszi (a krumpli nedvességtartalmától is függ, hogy mennyi kell majd). Sűrű, ruganyos de nyúlós tésztát kell, hogy kapjunk. Ha felforrt a víz, szaggassuk nokedli szaggatón bele a tészta harmadát. Ha feljöttek a nokedlik, szűrőkanállal vegyük ki, egy szűrőben öblítsük le hideg vízzel és dobjuk a serpenyőben levő zsiradékra. Ugyanígy készítsük el a tészta többi részét is. 9.Keverjük össze a tejfölt a juhtúróval. 10.Forrósítsuk meg a nokedliket. Öntsük rá a juhtúrós keveréket és ezzel is kevergessük kicsit el. Tálaláskor szórjuk rá a félretett szalonnapörcöket. Tanácsok: 4 személynek elegendő. Elkészítési idő: 120 perc A receptet beküldte: Nyuszogó Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |